eur:
388.37
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Hadházy Ákos kordont bont a Karmelita kolostornál. Forrás: Facebook/Hadházy Ákos
Nyitókép: Forrás: Facebook/Hadházy Ákos

Hadházy Ákost elutasította a bíróság Karmelita-ügyben

A bíróság elutasította dr. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő rendőri intézkedést és bántalmazást sérelmező felülbírálati indítványát.

Dr. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő jogi képviselője útján feljelentést tett a sérelmére elkövetett hivatalos eljárásban csoportosan elkövetett bántalmazás bűntette, hivatali visszaélés bűntette és aljas indokból vagy célból elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt - áll a főügyészség közleményében.

A feljelentés szerint az országgyűlési képviselő 2023. április 5-én a Karmelita kolostornál lebontott hatósági kordon visszaépítésének megakadályozása érdekében szervezett akcióban vett részt országgyűlési képviselőként, melynek során passzív magatartással a szabad véleménynyilvánítás jogával élt.

Állítása szerint jogsértő cselekményt nem követett el, ezért vele szemben – mentelmi jogára is figyelemmel – bármilyen személyi szabadságot korlátozó intézkedést, így testi kényszert sem lehetett volna alkalmazni, tehát jogtalan volt és bűncselekményt valósított meg a vele szembeni rendőri fellépés.

Dr. Hadházy Ákos – és még két személy azonos tárgyú – feljelentését a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította arra figyelemmel, hogy

a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény.

A feljelentést elutasító határozattal szemben dr. Hadházy Ákos által – jogi képviselője útján – benyújtott felülbírálati indítvány alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság a sérelmezett határozatot a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmény, a hivatali visszaélés, miatt felülvizsgálta, és a felülbírálati indítványt elutasította.

A bíróság a végzésében kimondta, hogy

az intézkedő rendőrök a feladatukat a törvényes előírásoknak és az elöljáró utasításainak megfelelően hajtották végre.

Semmilyen adat nem merült fel azzal kapcsolatban, hogy a sérelmezett, testi kényszer megvalósításával végrehajtott rendőri intézkedés, illetve az ennek alapját képező parancsnoki utasítás, arra irányult volna, hogy a rendőrök a hivatali kötelességük szándékos megszegésével a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorló országgyűlési képviselőnek jogtalan hátrányt okozzanak. A rendőri intézkedés célja, a lebontott kerítés eredeti állapotba történő visszaállítása, törvényes volt a közbiztonság megóvása érdekében, melynek dr. Hadházy Ákos többszöri felszólítás ellenére ellenállt. Erre figyelemmel alkalmaztak vele szemben – törvényesen – testi kényszert, ugyanis egy országgyűlési képviselő mentelmi joga a rendőri intézkedés akadályozására nem terjed ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×