eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Selmeczi Gabriella: transznemű nők ne élhessenek a Nők 40 nyugdíj lehetőségével

A Fidesz frakcióvezető-helyettese Selmeczi Gabriella kezdeményezni fogja, hogy a kormánypártok zárják be azt a kiskaput ami lehetővé teszi, hogy transznemű nők is részesülhessenek a Nők 40 kedvezményes nyugdíjból.

"Ebből az ügyből is látszik, hogy létezik az LMBTQ-propaganda. Az ügy durva provokáció és arculcsapása a jogrendszernek. Felháborító, hogy megcsúfolják a Nők 40 kedvezményes nyugdíjazási lehetőséget" − fogalmazott a Magyar Nemzetnek Selmeczi Gab­riella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, arra reagálva, hogy a Veszprémi Törvényszék döntése szerint transzneműek is élhetnek a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével.

A kormánypárti politikus emlékeztetett, hogy 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök volt az, aki a Fidesz–KDNP frakciószövetségnek javasolta, hogy becsüljék meg a nőket és fejezzék ki a tiszteletüket irántuk azzal, hogy az a nő, aki negyven évet ledolgozott − beleértve a gyermekneveléssel eltöltött időt is −, nyugdíjba vonulhasson.

Kiemelte, hogy a parlament támogatta a javaslatot, azóta pedig évről évre egyre több nő él a Nők 40 lehetőségével, közülük pedig sokan nagyszülői feladatot látnak el. Selmeczi Gab­riella kiemelte, hogy a magyar politikában eddig teljes egyetértés mutatkozott abban, hogy a kedvezményes nyugdíj lehetőségével is megbecsüljék a nőket.

"A Fidesz–KDNP frakciószövetségnek változatlanul az az álláspontja, hogy csak biológiai nemek vannak. Felháborító, hogy Magyarországon van olyan bíró, amelyik ilyen ítéletet tud hozni"

− mondta a politikus, hozzátéve, hogy kíváncsi rá, az érintett bíró vajon részt vett-e valamelyik Soros-szervezet LMBTQ-érzékenyítésén.

Selmeczi Gabriella szerint az eset nem maradhat válasz nélkül a jogalkotók részéről.

"Törvénymódosításra van szükség, át kell tekinteni a törvényeket, és ha kell, akkor módosítani kell azokat"

- hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Az ítélet

Elvira, a Háttér Társaság ügyfele még 2020 előtt kérelmezte neme jogi elismerését. 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is, ám kiderült, hogy a nyugdíjfolyósító még férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok.

A 24.hu cikke szerint az Európai Unió Bírósága már 2006-ban, egy brit transznemű nő esetében kimondta: a nemi alapú diszkriminációt a szociális biztonság terén is tiltó EU-s irányelv alapján a transzneműekre az új nemük szerinti nyugdíjkorhatár vonatkozik. A kormányhivatal itthon a perben arra hivatkozott, hogy a Nők 40 kedvezmény célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért, de arra már nem tudott válaszolni, hogy akkor miért jár a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is. A bíróság kimondta, a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő "nem" fogalmát a születési nemre, így pedig a kormányhivatal módosította felperes nemére vonatkozó adatot a nyilvántartásban. Ezután Elvira 2 év múlva, 40 év munkaviszonnyal a háta mögött nyugdíjba vonulhat.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×