eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy nő görögdinnyét szed Mák Zsolt dinnyeföldjén Csány közelében.MTI/Komka Péter
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kezdődik a dinnyeszezon: a tavalyinál is nagyobb lesz a kínálat

Elkezdték betakarítani a magyar dinnyét itthon. A nyári időszakban várhatóan 125-130 ezer tonna görögdinnyét értékesíthetnek a hazai termelők.

Az idei szezon elején az időjárás a szokottnál hűvösebb és fényszegényebb volt, ami megnehezítette a palánták előállítását és kiültetését. Május vége óta azonban már tartósan kedvező az időjárás, így jó lesz az idei magyar dinnyetermés.

A vetőmag-értékesítéssel foglalkozó Syngenta dinnyespecialistája szerint az utóbbi napokban elkezdődött a magyar dinnye betakarítása. Tavalyhoz képest a görögdinnye termőterülete 9-10 százalékkal növekedett, így Magyarországon

  • 2900 hektáron termesztenek görögdinnyét,
  • 310 hektáron termesztenek sárgadinnyét.

"A nyár legkedveltebb gyümölcséből" 130 ezer tonna betakarított termés lesz szeptember végéig, sárgadinnyéből pedig 10-12 ezer tonnára számítanak.

A legnépszerűbb dinnyefajták

Lacházi Pál dinnyespecialista arról is beszámolt, melyek azok a görög- és sárgadinnyefajták, amelyeket termesztenek és kedvelnek itthon. Különböző típusokat különített el: a Crimson, csíkos típust ismerik sokan, mely zöld és halványzöld csíkos, ezt termesztik és fogyasztják a legnagyobb arányban. Ezek között a magvas fajta a 80 százalékát jelenti a termesztett, illetve fogyasztott fajtáknak. Egyre népszerűbb a kisebb méretű fekete színű fajták köre, ami gyakorlatilag magszegény.

A sárgadinnyének két típusa van: a Cantaloupe-típusú sárgadinnyét fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségben, és a Gália-típust, amit általában halványzöld mézdinnyének hívnak.

A hazai görögdinnye 75-80 százalékát Magyarországon értékesítik, a többit exportálják. A világon összesen csaknem négymillió hektáron folytatnak dinnyetermesztést: Európán belül Olaszország, Görögország és Törökország a három legjelentősebb dinnyetermesztő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×