Az idei szezon elején az időjárás a szokottnál hűvösebb és fényszegényebb volt, ami megnehezítette a palánták előállítását és kiültetését. Május vége óta azonban már tartósan kedvező az időjárás, így jó lesz az idei magyar dinnyetermés.
A vetőmag-értékesítéssel foglalkozó Syngenta dinnyespecialistája szerint az utóbbi napokban elkezdődött a magyar dinnye betakarítása. Tavalyhoz képest a görögdinnye termőterülete 9-10 százalékkal növekedett, így Magyarországon
- 2900 hektáron termesztenek görögdinnyét,
- 310 hektáron termesztenek sárgadinnyét.
"A nyár legkedveltebb gyümölcséből" 130 ezer tonna betakarított termés lesz szeptember végéig, sárgadinnyéből pedig 10-12 ezer tonnára számítanak.
A legnépszerűbb dinnyefajták
Lacházi Pál dinnyespecialista arról is beszámolt, melyek azok a görög- és sárgadinnyefajták, amelyeket termesztenek és kedvelnek itthon. Különböző típusokat különített el: a Crimson, csíkos típust ismerik sokan, mely zöld és halványzöld csíkos, ezt termesztik és fogyasztják a legnagyobb arányban. Ezek között a magvas fajta a 80 százalékát jelenti a termesztett, illetve fogyasztott fajtáknak. Egyre népszerűbb a kisebb méretű fekete színű fajták köre, ami gyakorlatilag magszegény.
A sárgadinnyének két típusa van: a Cantaloupe-típusú sárgadinnyét fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségben, és a Gália-típust, amit általában halványzöld mézdinnyének hívnak.
A hazai görögdinnye 75-80 százalékát Magyarországon értékesítik, a többit exportálják. A világon összesen csaknem négymillió hektáron folytatnak dinnyetermesztést: Európán belül Olaszország, Görögország és Törökország a három legjelentősebb dinnyetermesztő.