eur:
389.68
usd:
356.49
bux:
72625.16
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (j3), Aleksander Jevsek szlovén fejlesztési és európai uniós kohéziós politikai miniszter (j2), valamint Máthé László Eduárd lendvai főkonzul (b), Pál Attila (Fidesz-KDNP), a Zala megyei közgyűlés elnöke (b2), Vigh László fideszes országgyűlési képviselő (b3) és Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK) elnöke (j) az iparkamara és a Muravidéki Gazdasági Kamara magyar-szlovén gazdaságfejlesztési fórumán és üzletember-találkozóján Lentiben 2022. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Erősít a magyar kormány Afrikában

Új miniszteri biztos és más lépések a politikai jelenlét növeléséért.

Az afrikai Száhel-övezet szerepe egyre fontosabbá válik humanitárius, migrációs, biztonsági, külgazdasági szempontból, ezért a magyar kormány egyre nagyobb hangsúlyt fektet a politikai jelenléte megerősítésére a térségben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára kedden a Facebook-oldalán.

Azbej Tristan emlékeztetett, a Hungary Helps Program a régió több országában indított humanitárius és gazdaságfejlesztési programokat, legutóbb Nigerben a katolikus egyház iskolájában adtak át humanitárius adományt. Megerősítették a konzuli jelenlétet a térségben, múlt héten Magyarország és Niger védelmi együttműködést kötött.

Máthé László Eduárd személyében a szubszaharai térségben megvalósuló tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztost neveztek ki.

(Máthé - nyitóképünkön - hivatásos diplomata, dolgozott a ljubljanai nagykövetségen, volt nagykövet Kenyában, a közelmúltig pedig a lendvai magyar főkonzulátust vezette. Július 1-gyel lett miniszteri biztos.)

Továbbá Magyarország keresi a Szudánban egyre súlyosabb mértéket öltő erőszak regionális hatásaira adható humanitárius választ - áll a bejegyzésben.

Azbej Tristan kiemelte: "Afrika jövője kihat a mi jövőnkre is. Elvünk, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van".

Címlapról ajánljuk
Elrajtolt a Kékszalag - a 15 katamarán között dől el a verseny

Elrajtolt a Kékszalag - a 15 katamarán között dől el a verseny

Nem lesz rekord - szögezte le a rajtból az InfoRádióban Holzhauser András, a vitorlásszövetség főtitkára. Van bőven külföldi versenyző, és 48 órás élő közvetítés is segíti a viadal követését.

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 18. 08:49
×
×
×
×