eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Young female doctor working at her office.
Nyitókép: Likoper/GettyImages

MOSZ: szankciós jellegű rendelet született, hogy a háziorvosok ne érezzék annyira jól magukat

Egy múlt héten kiadott rendelet értelmében a háziorvosok kötelesek részt venni az Országos Mentőszolgálat által szervezett ügyeletben. A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint a rendelet szankciós jelleggel született és számos más jogszabálynak ellentmond.

A rendelet értelmében havonta kétszer kellene ügyelnie egy háziorvosnak – mondta az InfoRádiónak Rajháthy Beatrix. A rendelet értelmében továbbra sem kötelező vinni az asszisztenseket, míg a helyettesítés lehetősége nyitva marad. A legfőbb probléma, hogy a korábbiakhoz képest erősebb kötelezést tartalmaz, vagyis a „lehet”-ből a „kell” felé tart a jogszabály – magyarázta a szakember.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint ellátási érdekre hivatkozva a háziorvosok nem mondhatnak nemet. Megjegyezte: a családi Bt.-k, Kft.-k egy része nem tiszta profilú, tehát a család minden „ügyes-bajos” üzleti ügye bennük van, ahol az egyik családtag a háziorvos, míg a másik mondjuk óraadó tanár, vagy művésznő. Hogy ezek esetében tulajdonképpen ki szerződik és milyen jogalapon, kérdéses, hiszen a személy nem azonos a vállalkozással – mutatott rá.

A vállalkozást a polgári jog szerint nem lehet kötelezni

– tette hozzá Rajháthy Beatrix, aki arról is beszélt, hogy mit gondol az új rendeletről: „szankciós jellegű, hogy ne érezzük magukat annyira jól”. Kétoldalú dolognak érzi, mert azokon a helyeken, ahol 24 órát kellett ügyelni a háziorvosnak, de most csak este 10-ig kell maradniuk, azok valószínűleg inkább örülni fognak. Azokon a helyeken, ahol viszont önkormányzat „gavallér volt” és kiszervezte az ügyeletet, és nem volt kötelező a háziorvosi részvétel, azoknak ez most óriás teher.

Az ügyeleti rendszerből eleve ki kellett volna venni azokat a fiatal asszonyokat, akiknek kisgyermekük van, a másik probléma a munkaidő, hiszen minden egészségügyi munka legfeljebb 12 óra lehet naponta – tette hozzá a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×