eur:
394.65
usd:
369.44
bux:
65343.37
2024. április 23. kedd Béla
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

MNB-elnök: 2030 előtt Magyarország aligha tud csatlakozni az eurózónához – a nap hírei

Negatívról stabilra javította a Mol hitelminősítéséhez kapcsolódó kilátást a Fitch Ratings. A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a magyarság kiállta az idő próbáját, mára pedig erősebb, mint valaha. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A jegybank elnöke szerint előbb-utóbb csatlakozni kell az eurózónához, de ez 2030 előtt aligha érhető el. Matolcsy György a Kossuth Rádióban azt is elmondta, hogy az MNB világos álláspontja az: ha Magyarország eléri az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének mintegy 90 százalékát, akkor már elérheti a felkészültségi szintet és érdemes lépni. Ugyanakkor leszögezte: nem szabad felelőtlenül dönteni a kérdésben - példaként erre Szlovákiát és Görögországot említette. Matolcsy György szerint Európa sikeres lesz a következő évtizedben, és ebből a sikerből Magyarországnak nem szabad kimaradnia.

Negatívról stabilra javította a MOL hitelminősítéséhez kapcsolódó kilátást a Fitch Ratings. A nemzetközi társaság megerősítette a magyar olajtársaság befektetésre ajánlott hitelminősítését. Az indoklás szerint bár nem lehet kizárni a Magyarországra irányuló orosz kőolaj- és földgázszállítások leállását, a Fitch azonban kisebb kockázatot lát ennek a forgatókönyvnek a megvalósulására, valamint úgy értékelik, hogy a Mol már jobb helyzetből szembesülne az oroszországi szállítások esetleges fennakadásával.

Támogatja az LMP a Lánchíd autómentességét. Bakos Bernadett az ellenzéki párt Clark Ádám téren tartott sajtótájékoztatóján helyesnek nevezte, hogy megkérdezik a budapestiek véleményét a Lánchíd leendő forgalmi rendjéről. Jelezte: bíznak abban, hogy az eredmény a kerékpárosoknak kedvez majd, hiszen a budapestiek többsége már ma sem autózik, hanem más közlekedési eszközöket vesz igénybe. Az LMP-s politikus felhívta a figyelmet: a biciklizés is teljes jogú közlekedés, amelyhez biztosítani kell a megfelelő feltételeket.

A DK szerint minden Balaton-parti településen garantálni kell egy ingyenes szabadstrandot. A Demokratikus Koalíció frakciószóvivője elmondta, hogy a fizetős partszakaszok még a tavalyi évhez képest is mértéktelenül megdrágultak, a szabadstrandok közül pedig alig maradt 1-2. Kálmán Olga szavai szerint a Fidesz még a Balatont is kisajátítja magának.

Az összetartozást nevezte az idei Szülők ünnepe mottójának a családokért felelős államtitkár. Ennek jegyében a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is bekapcsolódott a programba. Hornung Ágnes, a rendezvény fővédnöke, Facebook-oldalán azt írta, a korábbiaknál is több résztvevőt várnak a Szülők ünnepére június 10-én és 11-én Balatonfenyvesre. A kétnapos fesztiválon ingyenes kulturális és szórakoztató programokon lehet részt venni.

Átadták az Összetartozás hídját a Veszprém vármegyei Porván, a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az ünnepélyes átadón a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében úgy fogalmazott, hogy Trianon után a nemzeti öntudat és a remény adott erőt az országhatárokon kívül rekedt magyaroknak. Szilágyi Péter a nemzeti összetartozás napja kapcsán felidézte: a 13 éve született döntésnek az az üzenete, hogy a magyar nemzethez tartozókat nem választhatják el egymástól az országhatárok. Hozzátette: a magyarság kiállta az idő próbáját, az utóbbi évek nemzetpolitikájának köszönhetően pedig erősebb, mint valaha.

Több mint száz táncos lép fel a Petőfiről szóló előadásban vasárnap a Margitszigeten. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szabadság, szerelem! című tánc-szín-játéka a költő életébe kínál betekintést. A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült táncelőadás Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, az együttes szakmai vezetője és Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, művészeti vezető közös alkotása. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, budapesti és szegedi, gyermek és felnőtt amatőr táncosokkal kiegészülve lép színpadra a nemzeti összetartozás napján.

Akkor leszünk cselekvőképesek ha ápoljuk kultúránkat és megőrizzük identitásunkat - mondta a kulturális és innovációs miniszter Torockón. Csák János felidézte: idén három, kétszáz évvel ezelőtti eseményt ünnepel az ország: 1823-ban véglegesítette Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát, született Petőfi Sándor és Madách Imre. Hozzátette: innen gyökerezik a magyar kultúra, és amikor összetartozásról beszélünk, akkor ennek a magyar kultúrának a szövetét ápoljuk, ami a miniszter szerint közös kincsünk. Csák János hozzátette: őriznünk kell az anyanyelvünket is, de nem csak a beszélt anyanyelvet, hanem a táncos és énekelt anyanyelvet is, amivel páratlan kulturális kincs van a magyarok kezében.

A nemzetközi szerződéseken alapuló eltérő ellenőrzési eljárás megváltozik az ellenőrzés rendje a röszkei autópálya-határátkelőhelyen hétfőtől. Az uniós és az azon kívüli állampolgárok ellenőrzését külön sávokban végzik majd - közölte honlapján a rendőrség. Az új kísérleti ellenőrzési rend június 26-ig lesz érvényben. Az átkelőhelyen lévő kapuk felett információs táblák jelzik majd, hogy az adott sávot kik használhatják.

Ukrajna készen áll az ellentámadás megindítására, az oroszok által megszállt területek visszafoglalására – nyilatkozta az ukrán elnök a Wall Street Journalnak adott interjújában. Volodimir Zelenszkij azt mondta: erősen hisz abban, hogy sikerrel járnak és az ellentámadással megváltoztathatják a tavaly február óta tartó háború dinamikáját. Az elmúlt hetekben Ukrajna fokozta az orosz lőszerraktárak és logisztikai útvonalak elleni csapások számát.

Letette az államfői esküt a parlamentben az újraválasztott török elnök. Ezzel megkezdődött Recep Tayyip Erdogan harmadik elnöki ciklusa. Az államfőválasztás május 28-i második fordulóját, és így magát az elnökválasztást Erdogan a szavazatok 52,18 százalékával nyerte meg. Az eskütételt megelőzően a Legfelsőbb Választási Tanács kiállította az újraválasztott elnök számára a megbízólevelet, amelyet az ügyvivő házelnök, a kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjának elnöke adott át politikai szövetségesének. Recep Tayyip Erdogan 2014 óta Törökország államfője, az új felhatalmazása is öt évre szól.

A nyár végén Mongóliába utazik hivatalos apostoli látogatásra Ferenc pápa – közölte a Vatikán. A katolikus egyházfő a mongol elnök és a helyi egyház meghívására látogat a kelet-ázsiai országba augusztus 31. és szeptember 4. között, a hivatalos vatikáni hírportál, a Vatican News tájékoztatása szerint ezzel ő lesz a első pápa, aki Mongóliába látogat. A mintegy 3 millió lakossal rendelkező országban nagyjából 1300 fős a katolikus felekezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×