eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Pixabay

Egyre szomorúbb a gyermekek élete Magyarországon

Egyre szomorúbb képet fest Magyarországon a gyermekjogok állapota. A kiváltó tényezők régóta ismertek, és most csúcsosodhatnak ki az évek óta tartó halogatások is – állapítja meg legfrissebb jelentésében a Hintalovon Alapítvány. Több a veszélyeztetett és a bántalmazott gyermek, romlott a hátrányos helyzetű gyerekek egészségügyi ellátása, az igazságszolgáltatáson belül ugyanakkor számos komoly előrelépés történt.

Magyarországon csaknem 104 ezer gyermek nem fért hozzá az ellátáshoz, miután a házi gyermekorvosi szolgálatok tizede betöltetlen. A 15-19 évesek negyede rendszeresen fogyaszt alkoholt és a becslések szerint 400 ezer gyermek él alkoholista szülővel – állapította meg 2022-es gyermekjogi jelentésében a Hintalovon Alapítvány.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi tanácsadó az InfoRádió kérdésére elmondta: azoknak a gyerekeknek, akik magas státuszú, magas jövedelemmel rendelkező családokba születnek, 98 százaléka van kitűnő egészségügyi állapotban. Szemben azokkal a gyerekekkel, akik szegényebb családokhoz vagy hátrányos régiókba születnek, ahol inkább a 80 százalék körüli a nagyon jó egészségi állapotú gyerekeknek az aránya. Tehát nagyon korai életkorban egészségügyi szempontból komolyan szétnyílik az olló.

A jelentés szerint több mint 110 ezer veszélyeztetett gyermek él Magyarországon, legtöbben közülük Borsodban nyolcszor annyian, mint például Vas vármegyében.

A bűnügyi statisztika adatai szerint az előző évhez képest nőtt a 14 éven aluli gyerekek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények száma is, de szintén emelkedett a gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények száma.

A gyerekveszélyeztetés, a bántalmazás is egy olyan kérdés, ahol évtizedek óta azt látjuk, hogy "a minden tizedik gyerek veszélyeztetett" szintről nem tudunk elmozdulni, ami legalább is azt mutatja, hogy valami nem történik meg, aminek meg kellene történnie. Továbbá folyamatosan visszatermelődik a bántalmazó magatartás.

A Hintalovon Alapítvány gyermekjogi jelentése arra is rámutat, hogy egyre több gyereket kellene kiemelni a családjából, a törvényi kötelezettség ellenére azonban továbbra sem tudnak minden 12 éven aluli érintett gyermeket nevelőszülőknél elhelyezni.

A rendszer strukturálisan nagyon komoly reformokra szorul, minden tizedik álláshely betöltetlen, a nevelőszülők sokkal kevesebben vannak, mint ahányra szükség lenne.

Igazából a nevelőszülők valójában nevelő nagyszülők, 52 éves átlagéletkorral és családonként több mint három nevelt gyerekkel.

Gyurkó Szilvia hozzátette: 2022-ben ugyanakkor az igazságszolgáltatás rendszerében számos komoly előrelépés történt. Az emberkereskedelem áldozatává vált gyerekek számára biztosított ellátások terén láthatók ezek, vagy a gyerekbarát igazságszolgáltatás tekintetében.

A gyerekek jobb életkörülményeire pénzt adni tulajdonképpen egy hosszútávon megtérülő nemzetgazdasági érdek – fogalmazott a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi tanácsadója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×