eur:
387.16
usd:
369.69
bux:
56092.85
2023. október 3. kedd Helga
Nyitókép: MNB

Újfajta 100 forintos érmét kaphat a boltban, ne tiltakozzon! - fotó

A Magyar Honvédséghez van köze a dolognak.

A Magyar Nemzeti Bank 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki 2023. május 23-án, kedden a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából. A különleges érme a honvédségi logó szimbolikus elemeit emeli ki, megörökítve a történelmi múlt és a katonatörténelem ma is érvényes értékeit és hagyományait.

Az érme tematikus oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte, és

1 millió példányban kerül forgalomba

a kibocsátási naptól. Ugyanúgy lehet fizetni vele, mint a hagyományos hátoldalú érmével.

Az újfajta 100 forintos bicolor érme névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő, azonos címletű forgalmi érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott címerábrázolást a Magyar Honvédség alapértékeit jelképező motívumok, a logójából kiemelt elemek váltják fel.

Az érmék technikai paramétereikben (méret, anyagösszetétel stb.) megegyeznek a készpénzforgalomban használt 100 forintos érmékkel.

MNB
MNB

Az érméken látható elemek részletes leírása az MNB oldalán olvasható.

Az MNB emlékeztetett: a 1848-49-es szabadságharc az egyéni szabadságjogok kivívása mellett a nemzeti önrendelkezés megteremtését is célul tűzte ki, melynek fontos lépése volt a Magyar Honvédség felállítása. 1848. május 16-án Kossuth Lajos, az első felelős magyar kormány hadügyminisztere közzé tette híres kiáltványát a honvédzászlóaljak felállításáról, ezzel megalakítva az első, központilag szervezett magyar hadsereget, amelynek 175 éves fennállását ünnepeljük idén.

A Magyar Honvédség fő feladata jelenleg az ország szuverenitásának és területi épségének védelme, valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) értelmében a Szervezet kollektív védelmének erősítése. További feladatai közé tartozik, hogy hozzájáruljon az egyéb – a partnerségi, szerződéses viszonyok között – közösen vállalt szövetséges küldetésekhez, béketámogató és humanitárius akciókhoz, súlyos ipari és természeti katasztrófák következményeinek elhárításához, a szövetséges katonai és polgári rendvédelmi erők magasabb szintű kiképzéséhez akár a NATO és az Európai Unió határain kívül is.

A mostani érmekibocsátás a Magyar Honvédelem Napjához igazodik, melyet a kormány határozata alapján 1992-től ünnepelünk annak emlékére, hogy a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Megegyezett Ukrajna és Magyarország, kihátrálhat Kijev mögül egyik szövetségese - Háborús híreink kedden

Megegyezett Ukrajna és Magyarország, kihátrálhat Kijev mögül egyik szövetségese - Háborús híreink kedden

Véglegesen törölte az OTP-t Ukrajna a háborút szponzoráló vállalatok listájáról, így megindulhatnak az Európai Béketerv pénzei az országba. A szlovák választásokon Robert Fico pártja szerezte a legtöbb mandátumot, így elképzelhető, hogy Pozsony hamarosan beszűnteti Ukrajna támogatását. Az oroszok korlátozott sikereket értek el Robotyne város környékén, megakasztva ezzel a lassan haladó ukrán offenzívát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 3. 08:07
×
×
×
×