eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép: Orbán Viktor miniszterelnök (szemben j4) a háromnapos stratégiai kormányülés első napján a sopronbánfalvi kolostorban 2023. február 6-án. A kormányfő mellett Nagy István agrárminiszter (j), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j2), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (j3), Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója (j5), Pintér Sándor belügyminiszter (j6), Varga Mihály pénzügyminiszter (j7) és Lázár János építési és közlekedési miniszter (j8).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Minden tizedik minisztériumi álláshelyet megszüntetnek, így módosítja a bértáblát a kormány

A béremelés nem lesz automatikus.

A háború és a szankció okozta nehéz helyzet és rendkívüli kiadások ellenére a kormány úgy döntött, hogy lehetőséget teremt arra, hogy – a közszférában dolgozó orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után – a központi és területi kormányzati igazgatási szerveknél foglalkoztatott kormánytisztviselők és szakmai vezetők bére is emelkedjen – írja közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A közszolgálati szakszervezetek kezdeményezésre indított több hetes szakmai egyeztetéseket követően módosul a kormánytisztviselői bértábla - az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

A béremelés sem a minisztériumokban, sem a kormányhivatalokban nem automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére.

A minisztériumi és a kormányhivatali tisztviselőkre vonatkozó bértábla részben eltér, a rendelet a tisztviselő besorolás fokozatától függően az illetmény alsó és felső határát állapítja meg, a pontos összeget a munkáltató határozhatja meg – írják a részletekről.

A háborús helyzetre tekintettel

a kormány úgy biztosítja a minisztériumi kormánytisztviselői béremelés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását,

és az ezáltal felszabaduló bértömeg fordítható béremelésre. Ez a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy leginkább a betöltetlen, üres minisztériumi álláshelyek bérfedezetét fordíthatják béremelésre, tömeges elbocsátás nem várható.

A közszféra béremelései tehát a háború ellenére is folytatódnak – írják –, szem előtt tartva a költségvetés egyensúlyát.

(Nyitóképünkön a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép: Orbán Viktor miniszterelnök (szemben j4) a háromnapos stratégiai kormányülés első napján a sopronbánfalvi kolostorban 2023. február 6-án. A kormányfő mellett Nagy István agrárminiszter (j), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j2), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (j3), Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója (j5), Pintér Sándor belügyminiszter (j6), Varga Mihály pénzügyminiszter (j7) és Lázár János építési és közlekedési miniszter (j8).)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×