eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Prédikáció a ChatGPT-vel: nem a trendiséget kellene hajszolnia az egyháznak

Az egyházaknak főként a kutatások területén nyújthat komoly segítséget a mesterséges intelligencia – mondta Bedekovics Péter lelkipásztor. A Károli Gáspár Református Egyetem oktatója szerint az egyház legyen „up to date”, de ne hajszolja a trendiséget.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, február elején a dömösi 1000 éves templom lelkipásztora a mesterséges intelligenciát használó, emberi szövegek alkotására képes eszköz, a ChatGPT segítségével írta meg prédikációját. Bedekovics Péter az eset kapcsán azt mondta, figyelemfelhívó történetnek mindenképp izgalmas, hogy mit mond a mesterséges intelligencia Isten igéjéről, de azt, hogy olyan prédikáció hangozzon el, amit a gép ír, nagyon rossz irány.

Mint mondta, nem kizárt, hogy a ChatGPT teológiailag korrekt szöveget alkot, Isten igéjének hirdetése azonban nem arról szól, hogy a predikciót előkészítő illető az egyház tanításai alapján leír egy szöveget. Az igehirdető aktív kapcsolatba lép a Szentlélekkel, úgymond Isten lelkétől kéri az üzenetet, figyelmet fordítva a konkrét gyülekezetre is, ahol a prédikáció elhangzik – magyarázta a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, aki szerint

az MI révén csak mechanikussá válik az igehirdetés, ami teológiailag teljesen helytelen.

A fentiek ellenére Bedekovics Péter úgy véli, a mesterséges intelligenciának, illetve úgy általában a jelen kori technológiának számos területen lehet létjogosultsága az egyházon belül is. Példaként a kutatómunkákat említette, ahol a mesterséges intelligencia nagy segítséget jelenthet az előkészítésben, vagy mondjuk bizonyos témához a történetek összegyűjtésével a hitoktatók munkáját is megkönnyítheti, ami ráadásul

etikailag és teológiailag is helyénvaló lenne.

„Azt gondolom, hogy az egyház, a hit kérdései nem ódivatú dolgok” – fogalmazott a lelkipásztor, megjegyezve: amikor az Újszövetség íródott, egyáltalán, amikor a kereszténység az ókorban elindult, az nagyon komoly technikai vívmányokon keresztül történt. Kiemelte, ahogyan a reformáció idejében a nyomtatástól, úgy a 21. századi újdonságoktól sem zárkózik el az egyház (például a különböző távkommunikációs eszközök használata az igehirdetésben).

A Károli egyetem oktatója szerint fontos, hogy az egyház lekövesse a technológiai fejlődést, máskülönben nem lesz „up to date”, azt viszont nem gondolná, hogy csak azért kell prédikációt íratni a ChatGPT-vel, hogy trendinek tűnjön az egyház. „Nem a trendiséget kellene hajszolnunk!”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×