eur:
389.72
usd:
362.72
bux:
68112.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: kreszvaltozas.hu

Jönnek az új szupertraffipaxok a magyar utakra – itt vannak a részletek

Májusban érkeznek az új eszközök, de már ekordközeli mennyiségben rögzített szabályszegéseket a jelenlegi traffipaxrendszer is: tavaly 621 ezer bírságot kaptak az autósok összesen 21,4 milliárd forint értékben.

„A 4iG Nyrt. 2023 májusában szállítja az eszközöket” – válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság a vezess.hu azon kérdésére, hogy mikortól használja a rendőrség a 40 darab, mozgás közbeni mérésre is alkalmas új traffipaxát. A nettó 296 millió forintért vásárolt készülékek megérkezése két hónap múlva „lehetőséget biztosít az eszközök működésének megismerésére, további kezelők kiképzésére, az esetlegesen felmerülő módosítások, javítások elvégzésére” a rendőrség szerint. Az ORFK a tapasztalatok értékelésének eredményei ismeretében határozza majd meg az éles üzemű használat kezdő időpontját.

A tesztidőszak október-november fordulóján kezdődött és egy hónapig tartott. Jelenleg a sebességmérők típusvizsgálatának az előkészületei zajlanak. Arról, hogy hol vetik be az új eszközöket, később születik döntés. A sebességmérőktől az reméli a rendőrség, hogy “a menet közben végrehajtott sebességmérési tevékenységgel felfedett jogsértések számának növekedését, ezáltal a sebességtúllépések visszaszorítását”.

A rendőrség által jelenleg használt VÉDA-rendszer készülékeit két nagy csoportra lehet osztani: az útfelület fölé állványra rögzített 365 darab fix sebességmérőkre és 160 mobil készülékre. Ezzel a 2016 óta működő rendszerrel összesen 621 637 alkalommal mért gyorshajtást a rendőrség 2022-ben, ami 20,6 százalékos emelkedés az egy esztendővel korábbihoz képest. Megemelkedett tavaly a kiszabott bírságok együttes összege is: 21 417 815 000 forintra.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×