eur:
391.56
usd:
372.32
bux:
55848.91
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Most tombol legjobban az influenzajárvány, fontos üzenet jött az NNK-tól

Egy hét alatt 21 százalékkal nőtt a betegek száma - mutatott rá a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az InfoRádióban. Molnár Zsuzsanna szerint még mindig nem késő beadni az influenza elleni védőoltást.

A múlt héten több mint 65 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) heti jelentésében az áll, hogy az év nyolcadik hetében 295 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 65 300 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Utóbbiak közül a betegek 43,7 százaléka gyerek, 29,2 százaléka 15-34 éves felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 20,1 százaléka, 7 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A múlt héten 16 közigazgatási területen nőtt, egy területen csökkent (Nógrád) és három területen (Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Békés, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt, a legkevesebb Pest, Nógrád és Vas vármegyében.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról tizenhat jelentés érkezett kilenc területről; a fertőzés jellemzően óvodákat, iskolákat érintett.

Az elmúlt héten mintegy 21 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, százezer lakosból 671 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel csak az elmúlt héten - mondta el az InfoRádióban Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

"Elég nehéz megmondani, hogy most hol tart az influenzajárvány, de

feltehetően közeledünk a csúcsához,

hiszen az év eleje óta hétről-hétre növekedés tapasztalható a megbetegedések számában. Azt azonban nem lehet tudni, hogy már a múlt héten elértük-e a csúcsát vagy ezen a héten el fogjuk-e" - mondta a szakember.

Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben az elmúlt héten orvoshoz fordulók több mint fele gyermek volt, és a százezer azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedési szám azt mutatja, hogy

a 3-5 évesek a legérintettebbek, ők háromszor olyan gyakran betegednek meg, mint az "átlag" lakosság.

Rámutatott arra is, hogy a klinikai tünetek alapján nagyon nehéz elkülöníteni, hogy milyen kórokozó (az influenzavírus, az RSV-vírus vagy a koronavírus) okozza a betegségeket. A vizsgálatokból az látszik, hogy tovább erősödött az influenzavírusok cirkulációja, az influenzapozitivitási arány 60,1 százalékos: 153 légúti mintát kaptak a figyelőzálózat orvosaitól, és összesen 92 influenzavírust azonosítottak az NNK laboratóriumában. Ebből 65 volt influenza A és 27 influenza B vírus.

Molnár Zsuzsanna megjegyezte továbbá, hogy a vírus elleni oltásból van még, akár be is lehet adatni, ha valaki még nem tette meg, a védettség kialakulásához két hét szükséges.

"Egyébként pedig mindenki próbáljon meg vigyázni magára: tartsa be az alapvető higiénés rendszabályokat és megelőző járványügyi intézkedéseket: gyakori, meleg vízzel és szappannal történő kézmosás, kézfertőtlenítés, a zsúfolt helyek kerülése, rendszeres szellőztetés a zárt terekben."

Az NNK heti jelentése szerint kórházba 315 embert vettek fel a múlt héten súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 43-nál volt szükség intenzív ellátásra.

A 315 kórházi beteg 29,8 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 41,9 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházi ápolást igénylő betegek közül

  • 70 embernél az influenzavírus,
  • 59-nél a SARS-CoV-2 és
  • 43-nál az RSV állt a megbetegedések hátterében.

Az RSV-pozitív betegek 65,1 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a koronavírus-fertőzöttek 76,3 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. Influenza okozta megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×