eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin
Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint február 13-án áll üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen és a napokban megkezdődik a második kút fúrása is.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Minden akadály félretéve, azonnal indul a gázkutatás és -kitermelés Magyarországon

A kormány lerövidíti a folyamatok határidőit, és egy sor engedélyre mostantól nem lesz szükség.

Minden akadályt eltolt a kormány a gyors hazai gázkitermelés elől - derül ki a Portfolio összeállításából, amely az Energiaügyi Minisztérium friss rendeletére támaszkodik. Minden gázkitermelési beruházást felgyorsítanak, kiemelt beruházássá nyilvánítanak, az engedélyezési határidőket rövidítik.

Mint a cikk emlékeztet, Orbán Viktor tavaly augusztusban kérte a kitermelőket, hogy fokozzák a tempót, az energiaügyi miniszter Lantos Csaba pedig a múlt héten jelentette be 52 gázkút fúrását, már ezekre is kiterjed a gyorsítás. Ismert, a kormányfő még júliusban beszélt arról, hogy "le kell jönni a gázról", ez azonban a világpiaci kitettség összefüggésében hangzott el.

Az érintett beruházások közt van Somogy megyében a Bélavár, Somogyudvarhely, Berzence, Vízvár, Babócsa és Csokonyavisonta térségeiben folyó feltárás és kutatás. Ugyanez vonatkozna a Biharkeresztes melletti gázkutak bekötésével kapcsolatos feladatokra Berekböszörmény, Körösszegapáti, Körösszakál és Komádi külterületein.

Páhi-2 gázkút vonatkozásában a

Csengőd, Kaskantyú, Kiskőrös és Soltvadkert térségében végrehajtott feladatok kaphatnak kiemelt státuszt.

Továbbá ugyanígy gyorsítópályára kerülhetnek Komádi, Endrőd, Monostorpályi, Álmosd, Forráskút, Rinyaújlak és Püspökladány gázkútjaihoz kapcsolódó fejlesztések is.

A legfontosabb változások, hogy a beruházások esetében, hogy építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

A szakhatósági eljárásra vonatkozó ügyintézési határidő – ha jogszabály rövidebb határidőt nem állapít meg – nyolc nap lesz, ha a parlament elfogadja a javaslatot.

A felsorolás szerint így még sokkal gyorsabban folytathatók le a műszaki biztonsági hatóság hatáskörébe tartozó sajátos építményfajtákra vonatkozóépítésügyi hatósági engedélyezési eljárások, erdészeti hatósági eljárások, bányafelügyeleti engedélyezési eljárások, a szolgalomalapításra irányuló eljárások kivételével, mérésügyi és műszaki biztonsági hatósági engedélyezési eljárások.

Az Energiaügyi Minisztérium által megadott társadalmi egyeztetési határidő március 1-ig tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×