eur:
369.08
usd:
344.82
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint február 13-án áll üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen és a napokban megkezdődik a második kút fúrása is.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Minden akadály félretéve, azonnal indul a gázkutatás és -kitermelés Magyarországon

A kormány lerövidíti a folyamatok határidőit, és egy sor engedélyre mostantól nem lesz szükség.

Minden akadályt eltolt a kormány a gyors hazai gázkitermelés elől - derül ki a Portfolio összeállításából, amely az Energiaügyi Minisztérium friss rendeletére támaszkodik. Minden gázkitermelési beruházást felgyorsítanak, kiemelt beruházássá nyilvánítanak, az engedélyezési határidőket rövidítik.

Mint a cikk emlékeztet, Orbán Viktor tavaly augusztusban kérte a kitermelőket, hogy fokozzák a tempót, az energiaügyi miniszter Lantos Csaba pedig a múlt héten jelentette be 52 gázkút fúrását, már ezekre is kiterjed a gyorsítás. Ismert, a kormányfő még júliusban beszélt arról, hogy "le kell jönni a gázról", ez azonban a világpiaci kitettség összefüggésében hangzott el.

Az érintett beruházások közt van Somogy megyében a Bélavár, Somogyudvarhely, Berzence, Vízvár, Babócsa és Csokonyavisonta térségeiben folyó feltárás és kutatás. Ugyanez vonatkozna a Biharkeresztes melletti gázkutak bekötésével kapcsolatos feladatokra Berekböszörmény, Körösszegapáti, Körösszakál és Komádi külterületein.

Páhi-2 gázkút vonatkozásában a

Csengőd, Kaskantyú, Kiskőrös és Soltvadkert térségében végrehajtott feladatok kaphatnak kiemelt státuszt.

Továbbá ugyanígy gyorsítópályára kerülhetnek Komádi, Endrőd, Monostorpályi, Álmosd, Forráskút, Rinyaújlak és Püspökladány gázkútjaihoz kapcsolódó fejlesztések is.

A legfontosabb változások, hogy a beruházások esetében, hogy építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

A szakhatósági eljárásra vonatkozó ügyintézési határidő – ha jogszabály rövidebb határidőt nem állapít meg – nyolc nap lesz, ha a parlament elfogadja a javaslatot.

A felsorolás szerint így még sokkal gyorsabban folytathatók le a műszaki biztonsági hatóság hatáskörébe tartozó sajátos építményfajtákra vonatkozóépítésügyi hatósági engedélyezési eljárások, erdészeti hatósági eljárások, bányafelügyeleti engedélyezési eljárások, a szolgalomalapításra irányuló eljárások kivételével, mérésügyi és műszaki biztonsági hatósági engedélyezési eljárások.

Az Energiaügyi Minisztérium által megadott társadalmi egyeztetési határidő március 1-ig tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×