eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az RWE német energetikai konszern földgáztározója a csehországi Haje u Pribrami környékén 2022. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Brutális mértékben emelkednek a gáztárolás díjai

Április 1-től a jelenleginél bő négy és félszer nagyobb tarifával számol a Magyar Földgáztároló Zrt. a létesítményeibe történő gázbetárolásért, és hétszer nagyobbal a kitárolásért.

A Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) áprilistól a jelenlegi 4,64-szorosára emeli a földgáz betárolásáért, és a 7,1-szeresére a kitárolásáért a következő 12 hónapban elszámolandó díjat. Bő ötödével megnöveli azt a szorzót is, amelyet a tárolóiban lévő gáz után fizettet – írja a vg.hu.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal még nem hozta nyilvánosságra az új, megawattóránként 786,75, illetve 130,66 forintos árakat és a 0,3906-es tárolási szorzót, de már megjelentek az MFGT oldalán. A mostani, hatalmas áremelést piaci információk szerint több rendkívüli körülmény indokolta.

Egyrészt a legrosszabbkor drágult a gáz. A föld alatti gáztárolók üzemeltetéséhez szükséges áramot és a gázt az MFGT az adott év szeptemberében kezdődő és a következő év március 31-ig szóló tárolási időszakra szerzi be. Egy évvel korábban akkora mennyiségeket köt le, amekkorákra a tőle megrendelt szolgáltatás teljesítéséhez várhatóan szüksége van. Tavaly lényegében ezzel járt rosszul: az áram- és gázárak a nyáron, vagyis éppen akkor voltak a csúcson, amikor a társaságnak a termékekből a lekötöttön felüli, nagy tételeket kellett beszereznie.

Emellett megjelent az extra szerb igény, mivel Szerbia számára Magyarországon kell tárolni félmilliárd köbméter gázt. Amikorra ez kiderült, már befutottak az MFGT-hez azok a 2022–2023-as tárolói évre vonatkozó igények, amelyek alapján lekötötte a működéséhez szükséges gázt. Ezért a társaságnak a szerb igény kielégítéséhez további áramot és gázt kellett vásárolnia, valószínűleg az aktuális csúcsárakon.

Ráadásul az MFGT-nél a saját testvércége, az MVM CEEnergy is az eredetinél nagyobb tárolási igénnyel jelentkezett. Magyarország ugyanis az MVM CEEnergyn mint állami vállalaton keresztül tehetett eleget annak az uniós kötelezettségnek, amely szerint az Ukrajnában folyó háborúból adódó kockázatok mérséklésére a kitárolási időszak kezdetére 80 százalékig fel kell töltenie a gáztárolóit.

Ha pedig ez még mind nem lett volna elég, tavaly októberében úgy változott a földgáz ára, hogy az azonnali szállítású (spot) terméké esett, a határidősé (forward) azonban még nem. A két termék között emiatt megnövekvő árkülönbözet a kereskedőket spot piaci beszerzésekre és későbbi eladásokra ösztönözte, ügyleteik pedig további tárolókapacitások igénybevételével jártak. Az MFGT nem utasította el ezeket az igényeket sem, a kielégítésükhöz pedig megint beszerezte a további áramot és gázt.

Az MFGT az új tarifáival az elmúlt tárolói évben terven felül, fogyasztói kérést teljesítve jelentkezett extra tárolási költségeit igyekszik fedezni, valamint azt, hogy az általános tendenciák miatt a tavalyi tárolási évhez képest drágábban kötötte le az áramot és a földgázt.

A magasabb díjakkal azonban akár ki is árazhatja magát a piacról.

Ettől amiatt nem kell tartani, mert Ukrajnában nagyobb a tárolás kockázata. A szerbiai tároló az új helyzetben nem elégíti ki teljesen a helyi igényeket, Romániában pedig a Depogaz pont a napokban jelentette be, hogy csak később hirdeti meg a következő tárolói évre szóló kapacitáslekötést.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×