INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

autó

kilométeróra

visszatekerés

Digital car speedometer on the black background

Megdöbbentő számadatok a magyarországi kilométeróra-visszatekerésről

Infostart

Magyarországon a használt személyautók 14 százalékában lehet tekert az óra, de büntetőeljárás tavaly mindössze 39 esetben indult.

Összesen 19 489 703 lekérdezést indítottak a különféle gépjárművek futásteljesítményének ellenőrzésére az érdeklődők a Jármű Szolgáltatási Platformon (JSZP) 2022-ben – tudta meg a vezess.hu a Belügyminisztériumtól kikért adatokból. A 2019-es indulástól múlt év végéig 64 258 313-ig jutott a lekérdezések száma.

„Az ügyfelektől érkezett jelzések alapján a járműnyilvántartás érintett adatai a rendelkezésre álló iratok alapján minden esetben felülvizsgálatra kerülnek” – válaszolta a tárca. Évente 200-250 ilyen jellegű bejelentés érkezik a minisztériumba, ez a 20 millió lekérdezéshez és ahhoz képest is minimális, amennyire jellemzőnek gondolja az átlag magyar használtautó-vásárló az óratekerés jelenségét idehaza.

Ha a rendőrségi adatokat nézzük, mintha minden rendben lenne, ugyanis a „rendőri eljárásban regisztrált gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisítása bűncselekmények száma” mindössze 39 volt tavaly, miközben csak személyautóból 830 ezer darab cserélt gazdát idehaza 2022-ben.

Vádemelésig mindössze egyetlen ügy jutott tavaly.

„Az az általános tapasztalat, hogy a nyilvántartás adatai megfelelnek a bejegyzések alapjául szolgáló okiratoknak, így azok javítása nem szükséges. Ezért is fontos, hogy az ügyfelek az adásvételi, illetve üzembentartói szerződések megkötése során, az adatok kitöltésekor a lehető legnagyobb körültekintéssel járjanak el, különös figyelmet fordítva kilométeróra-adatokra, mivel a közlekedési igazgatási hatóság az eljárása során ezen okiratok alapján jegyzi be az adatokat a nyilvántartásba” – válaszolta a Belügyminisztérium.

A hasznaltauto.hu oldalon a tavaly feladott mintegy egymillió apróhirdetés közül a futásteljesítményt is megadó nagy többségnél 178 878 kilométer volt az átlag, életkor szerint pedig 12,7 év. Megnőtt a magasabb futásteljesítményt is kiíró tulajdonosok száma, viszont az átlag nem emelkedett: az elmúlt hat évben folyamatosan 178 és 182 ezer kilométer között mozog a hirdetésekben az átlagos futásteljesítmény.

A tavaly meghirdetett személyautók közül a legtöbbnek 190 és 200 ezer kilométer közötti adatot mutatott az órája,

de továbbra is kiemelkedik a 90 és 100 ezres futásteljesítményt mutató hasáb is.

Egy nemzetközi felmérés is azt támasztja alá, hogy Magyarországon változatlanul magas lehet az óratekerések száma. Átfogó kutatásban vizsgálta a carVertical autótörténeti platform, hogy az egyes országokban mekkora az arány, a cég 2021-től csaknem 900 ezer autótörténet-ellenőrzés adatait vizsgálta át, kutatásuk szerint a visszatekerés továbbra is elterjedt visszaélési mód számos államban. Az adatok alapján Lettországban a leggyakoribb a futásteljesítmény manipulálása, ott az ellenőrzött járművek több mint 24 százalékának változtatták meg az óraállását. Magyarországon a használt személyautók 14 százalékában lehet tekert az óra. Ez több százezer járművet jelenthet.

Nyitókép: antikainen/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018