INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

szélvihar

viharkárok

időjárás

Viharban az útra dőlt fát fűrészel egy férfi a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én. MTI/Katona Tibor

Országos vihar: akinek nem muszáj, az ne induljon útnak - képek

Infostart

Már több mint 2300 helyszínre hívták a tűzoltókat. A legtöbb segélykérés a Dunántúlról érkezett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A Katasztrófavédelem munkatársait főként Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből riasztották, itt okozza a legtöbb kárt az erős szél.

A legtöbb esetben letört faágak és kidőlt fák miatt hívták őket, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Budapest második kerületében és Sopronban pedig templomok tetejét rongálta meg a vihar.

Budapest, 2023. február 4.
A Szent Ferenc sebei katolikus templom széltől meglazult lemezborítása Budapesten, az I. kerületi Fő utcában 2023. február 4-én.
MTI/Lakatos Péter
Budapest, 2023. február 4. A Szent Ferenc sebei katolikus templom széltől meglazult lemezborítása Budapesten, az I. kerületi Fő utcában 2023. február 4-én. MTI/Lakatos Péter

A Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalmon egy könnyűszerkezetes garázst kapott fel a szél.

A Nógrád vármegyei Dejtáron menet közben egy közlekedő autóra zuhant egy fa, a jármű két utasának egyike megsérült.

Győrben egy iskola szigetelését bontotta meg a szél száz négyzetméteren - ismertette a szóvivő.

A szél miatt fák dőltek lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is.

Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek.

A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az áramellátás helyreállításához.

A Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt.

Viharos szélben kidőlt fa. Forrás: Időkép
Viharos szélben kidőlt fa. Forrás: Időkép

Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni.

Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt

- figyelmeztettek a katasztrófavédők..

Az OKF honlapján közzétett tájékoztatás szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében, Mezőörs térségében, a 81-es főút 59-es kilométerszelvényénél egy fa letört ága akadályozta a forgalmat.

Komárom-Esztergom vármegyében, Szárligetnél, az 1-es főút 44-es és 45-ös kilométerszelvénye között egy tíz méter magas fa dőlt ki, egy sávot teljesen lezárva. Tata térségében, az M1-es autópálya 67-es kilométerszelvénye környékén, a határ felé vezető oldalon a lehajtóra dőlt egy fa.

A Fejér vármegyei Velencén, a Szabolcsi úton több villanyoszlop is megdőlt, lezárták az útszakaszt.

Kondorfa, 2023. február 4.
Viharban kidőlt fa a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én.
MTI/Katona Tibor
Kondorfa, 2023. február 4. Viharban kidőlt fa a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én. MTI/Katona Tibor

Somogy vármegyében, Barcson, a vasúti átjáróban, valamint Békéscsabán a vasútállomáson egy-egy fa dőlt a sínekre.

Miskolcon, a Tárkányi Béla utcában megbontotta a szél egy lakóház bádogtető-szerkezetét,

a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagydobos térségében, a 463-as vasúti szelvénynél fa dőlt a sínekre.

Az MTI tudósítóinak további információi szerint Zala vármegyében az erős szél megbontotta a hévízi uszoda, valamint egy keszthelyi gyorsétterem tetejét, Zalaegerszegen pedig társasházak bádogfedésében, szigetelésében, kéményében okozott károkat a vihar.

Fejér vármegyében lakóházak, áruház, kollégium, illetve irodaház tetejét, homlokzatát rongálta meg a szél.

Veszprém vármegyében, Berhida közelében egy teherautó pótkocsiját borította árokba a szél, Veszprémben és Balatonkenesén pedig álló járművekre dőltek fák. Csabrendek környékén, továbbá, Úrkúton, Balatonvilágoson, valamint Berhidán a villamos hálózat károsodása miatt több háztartásban is áramkimaradás volt.

Figyelmeztető tábla 2023. február 4-én a Normafánál, amely viharos időjárás miatt nem látogatható. A Normafapark igazgatósága délelőtt zárta le a területet, ahol viharos erejű szél tombol, ágak, gallyak szakadnak le a fákról, fák dőlhetnek ki. Az erdei utak jegesek, csúszósak. MTI/Lakatos Péter
Figyelmeztető tábla a Normafánál, amely viharos időjárás miatt nem látogatható. MTI/Lakatos Péter

A Normafa területén viharos erejű szél tombol, ágak, gallyak szakadnak le a fákról, fák dőlhetnek ki. Az erdei utak jegesek, csúszósak, ezért a Normafa jelenleg nem látogatható.

Nyitókép: MTI/Katona Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018