INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

ukrajna

ukrajnai háború

határforgalom

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő embereknek segít egy önkéntes a záhonyi vasútállomáson 2022. március 7-én.

Határforgalmi gubanc - Záhonyban találkoztak a magyar és az ukrán illetékesek

Infostart / MTI

Erről a két ország vám- és határrendészeti felsővezetői, valamint a fuvarozói szövetségek képviselői tárgyaltak Záhonyban.

A záhonyi találkozó előzménye egy 2011-es vámigazgatási megállapodás volt, amely a határon áthaladó teher- és személyforgalom gyorsítását szolgálja - olvasható a közleményben.

Az eseményen résztvevők összegezték a közúti határátkelőhelyek forgalmának javítására tett intézkedések eredményeit: 2022-ben napi 246 tehergépjármű lépett be Záhonynál az országba, 2019-ben pedig napi 238 jármű. Ez 3 százalékos növekedést jelent.

A beregsurányi határátkelőnél, ahol az átkelőt csak a legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek vehetik igénybe, 130 százalékos volt a növekedés a 2019-es évhez képest. Itt 2022-ben 8 ezer 164 fuvareszköz lépte át a határt.

A közlemény szerint a találkozón elhangzott az is, hogy

"mindkét ország hatóságai elkötelezettek a határátkelők áteresztőképességének további javítása mellett,

ami csak közös munkával, a két ország együttműködésével képzelhető el, különös tekintettel a jelenlegi háborús helyzetre".

A résztvevők szerint a folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően további javulás várható, és a felek folyamatosan vizsgálják, milyen újabb lehetőségek vannak arra, hogy még több teherautó léphessen át.

A NAV szorgalmazta azt is, hogy a korábbi kétoldalú vám-együttműködési megállapodást a határrendészeti szervekkel négyoldalúvá szélesítsék, ezzel minden résztvevő egyetértett. Megállapodtak arról is, hogy idén februárban kísérleti eljárásban megvizsgálják az ukrán fél javaslatát, amely a határszakasz teherforgalmának növelésére vonatkozik.

Korábban órákig szünetelt a két ország közötti határforgalom az ukrajnai számítógépes rendszer karbantartása miatt.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018