eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
fotó: catl.com
Nyitókép: catl.com

Közmeghallgatás a debreceni akkumulátorgyárról, forrnak az indulatok

Reggel óta tart az a közmeghallgatás, amely a debreceni akkumulátorgyárról szól. Közben a Párbeszéd azt kéri, hogy Debrecen lakossága kapjon valódi beleszólást a városban épülő gyár ügyébe.

A Párbeszéd Debrecenben felvett sajtótájékoztatón azt mondták, hogy a kormány környezetkárosító beruházást tervez a városba. Temesvári Szilvia úgy fogalmazott: ma a legnagyobb kihívás a klímaváltozás, de a kabinet egy, a vizet és a földet is elszennyező és túlhasználó gyárat készül megépíteni.

Terézváros alpolgármestere bejelentette, levélben kérik fel Debrecen polgármesterét, hogy hozzon létre egy állampolgári tanácsot. A párt azt javasolja, hogy a tanács tagjai állítsanak össze egy kérdéssort, és arról indítsanak konzultációt - tette hozzá a politikus.

A Telex folyamatosan tudósít a helyszínről, videókat is közreadva. Eszerint botrányos körülmények között zajlik a közmeghallgatás.

A lap tudósítása szerint az eseményt egy 160 ülőhelyes terembe hívták össze, de az érdeklődés akkora volt, hogy több mint kétszázan zsúfolódtak be a helyiségbe. Az eseményen Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei főispán és Hajduné Kovács Mária Mónika, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője próbálták meg bemutatni a környezetvédelmi engedélyeztetés menetét, de

a résztvevők néhány percenként pfújolással, bekiabálással szakították meg őket, a főispánt többször is lehazaárulózták.

A közmeghallgatás elején Hajduné Kovács Mária Mónika bemutatta a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítését. A főosztályvezető elődadását néhány percenként kiabálás, pfújolás szakította félbe, az előadás nagy részéből így nem lehetett érteni semmit.

A Párbeszéd sajtótájékoztatóján Dede Tamás, a Párbeszéd Hajdú-Bihar vármegyei elnöke katasztrofálisnak nevezte a beruházást.

Állítása szerint annak hatásait a várostól távolabb is érezni lehet majd, mert

a gyár által a levegőbe kibocsátott szennyezőanyag harminc kilométeres körön belül fog lerakódni.

A politikus fontosnak nevezte, hogy az ellenőrzésbe vonjanak be a beruházással szemben kritikus, zöld civil szervezeteket is.

Január 12-én, a Kormányinfón szóba került, hogy a debreceni akkumulátor gyár két tulajdonosa Kínában házi őrizetben van a sajtóhírek szerint. Gulyás Gergely miniszter erre a felvetésre azt válaszolta: szeretnének meggyőződni, hogy az erről megjelentek megfelelnek a valóságnak. Ha igen, meg kell nézni, mindez a cég működését és magát a beruházást érinti-e - jelezte, hozzátéve: a napvilágot látott információkról a kormánynak hivatalos információja nincs.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×