eur:
382.03
usd:
353.6
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
A Pilisi Parkerdő Zrt. munkagépe 2014. december 4-én a Dobogókő és Pilisszenkereszt közötti úton, miután a környéken az ónos eső után a jég súlyától fák dőltek ki és faágak szakadtak le.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

"Dől a fa!" – Országos veszélyjelzést adtak le a kirándulóknak

A sok csapadéktól felázott a talaj, az erdőgazdaságok ezért fokozott óvatosságra intenek, bárhol kidőlhetnek fák. A Rám-szakadék elkerülését is javasolják.

Veszélyes lehet a túrázás hétvégén, mert a felázott talaj és az erős szél miatt könnyebben kidőlhetnek az erdei fák - figyelmeztet több állami erdőgazdaság.

A fataj.hu szaklap pénteken tette közzé az Egererdő Zrt. közleményét, amely szerint a Mátrában és a Bükkben kockázatos a túrázás. A társaság emiatt azt kéri, hogy senki ne menjen hétvégén az erdőkbe.

Az Ipoly Erdő Zrt. szerint a széllökések bárhol kidönthetnek nagyobb fákat, de

a jegesedés miatt szintén veszélyes az erdei terep.

A legveszélyesebb szakaszokat felsoroló közleményüket a honlapjukon és a közösségi oldalon tették közzé.

Az Északerdő Zrt. az élet- és vagyonvédelmi okokra hivatkozva azt javasolja a kirándulóknak, hogy a következő napokra tervezett túrákat halasszák későbbre. A hétvégén is jelentős csapadékra számítanak, emiatt fák dőlhetnek ki, és ágak törhetnek le - hangsúlyozták.

A Vérteserdő Zrt. szintén óvatosságra int, különösen a meredek, sziklás területeken. Fakidőlés főleg az erős szélben fenyeget, ezért ilyen időben nem javasolják a kirándulást.

A Budapest körüli erdőkben a szurdokvölgyeket, például

a Rám-szakadékot helyesebb elkerülni.

A kirándulást megduzzadt patakok nehezíthetik a Pilisi Parkerdő Zrt. területén - hívták fel a figyelmet.

A Bakonyerdő Zrt. egyelőre nem zárt le útvonalakat, de szintén óvatosságra intik a kirándulókat. Az erdőknek jót tett a sok csapadék, de a Bakonyban okozhat fakidőléseket - tették hozzá.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. működési területén zúzmara és hó hiányában a jövő hét közepéig nem kell számítani fák kidőlésére és koronatörésre. A kirándulóknak ettől függetlenül érdemes figyelniük a várható szélre, mert az erdőkben csak saját felelősségükre tartózkodhatnak - írták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Drasztikusan átalakítaná az új hatóság a vagyonnyilatkozati rendszert

Drasztikusan átalakítaná az új hatóság a vagyonnyilatkozati rendszert

Az egy éve, az Európai Bizottsággal a kondicionalitási eljárásban kötött megállapodás részeként megalakult Integritás Hatóság egy 16 pontos javaslattal állt elő a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítására. Biró Ferenc, a szervezet elnöke szerint jelenleg csupán elvi szinten létezik ellenőrzés a politikusi vagyonbevallásoknál, ezért javítani kell azt az átláthatóság és az elszámoltathatóság érdekében. Egységes rendszer, kibővített érintetti kör és szerepel az IH csomagjában – derül ki a Telex beszámolójából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×