eur:
390.12
usd:
365.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
social and emotional distancing caused by the coronavirus pandemic, multiracial group of people isolated each on his smartphone, communication with the virtual world, the new normal way of life
Nyitókép: Andrea Migliarini/Getty Images

Uniószerte találni politikusokat az egyetemek vezetőségeiben

Az EU oktatási biztosa szerint nincs kivételezés.

A Magyar Nemzet szerint tetten érhető Brüsszel kettős mércéje a magyar alapítványi működtetésű egyetemekkel kapcsolatban.

Mint írják, miközben az Európai Bizottság megköveteli a modellváltást megvalósító magyar egyetemek függetlenségét a kormányzattól, büntetve ezzel a magyar fiatalokat az Erasmus-programban történő részvétel lehetőségének megfosztásával, addig az unióban hétköznapi gyakorlat, hogy a felsőoktatási intézmények felügyeleti tanácsaiban és kuratóriumiban politikusok, miniszterek, sőt még az Európai Parlament képviselői is helyet foglalhatnak.

A napilap egy sor – német, osztrák, illetve a Baltikumban is fellelhető – felsőoktatási intézményről ejt szót, köztük például a Saarvidéki és Drezdai Egyetemi Klinikáról, a Freiburgi Egyetemről, a Müncheni és Berlini Műszaki Egyetemről, az Augsburgi, az Innsbrucki, a Würzburgi, a Klagenfurti a Tallini Egyetemről, vagy épp az Augsburgi Főiskoláról, ahol nem idegen a Magyarország esetében kritizált gyakorlat.

A Magyar Nemzet cikke arra is kitér, hogy szavak szintjén nincs kivételezés, ugyanakkor Mariya Gabriel uniós oktatási biztos nem cáfolta, hogy csak Magyarországot büntetnék az Erasmus-program kapcsán. Arra a kérdésre, miszerint hogy lehet az, hogy más európai uniós tagállamok egyetemeinek kuratóriumában is helyet foglalnak aktív politikusok, de őket mégsem bünteti a bizottság, Mariya Gabriel azt felelte: szerinte nincs kivételezés.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, jövő héten Brüsszelben tárgyal majd Navracsics Tibor az Erasmus-programról. Az uniós forrásokért is felelős miniszter úgy látja: egyelőre az Európai Bizottság sem tudja, mit kell tennie Magyarországnak, hogy a program továbbra is elérhető legyen.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×