INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

nyugdíj

nyugdíjemelés

méltányosság

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.

Változtak a nyugdíjszabályok: kivételes emelés is kérhető

Infostart

Módosult a nyugdíj összegének méltányosságból történő emelésének néhány szabálya.

A nyugellátások és egyes más ellátások 2023. január havi emeléséről szóló kormányrendeletben kihirdették a nyugellátásokkal kapcsolatos méltányossági lehetőségek módosításáról szóló rendelkezéseket is.

Az ado.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy változtak a méltányosságból történő nyugdíj-megállapítás egyes szabályai. Az alapelv maradt a régi: az öregségi nyugdíjjogosultág két feltétele, a nyugdíjkorhatár betöltése, és a megfelelő mértékű szolgálati idő (a teljes nyugdíjhoz legalább húsz év, résznyugdíjhoz legalább tizenöt év) megléte. A két követelmény közül a szolgálati idő rövidsége esetében van lehetőség kivételes méltányosság gyakorlására, a korhatár be nem töltése esetén ilyen megoldás nem alkalmazható. Ennek a szabályai most nem változtak.

A méltányosság másik esete, amikor lehetőség nyílik az alacsony összegű nyugellátások megemelésére. 2023-ban az ehhez meghatározott összeghatárok módosulnak. Az új szabályok szerint kivételes nyugellátás-emelés engedélyezhető annak a nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személynek, a megváltozott munkaképességű özvegynek, a fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegynek, továbbá az árvának, akinél a nyugellátás és rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 120 ezer forintot. A korábbi összeg 90 ezer forint volt.

A kivételes nyugellátás emelésénél előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki hosszú szolgálati idővel rendelkezik (férfi harmincöt évnél, nő harminc évnél hosszabb szolgálati idővel), a 70 éven felüli személyeket, továbbá aki saját háztartásában vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelt, és azt a személyt, aki még nem részesült kivételes nyugellátás-emelésben.

A kivételes nyugellátás-emelés háromévente lehetséges. A méltányossági nyugdíjemelés összege az új szabályok szerint legalább 3000 forint, legfeljebb 8000 forint.

Ezenkívül nehéz élethelyzetben a nyugdíjas személy részére adható egyszeri segély is, ha olyan élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti, és a havi jövedelme nem haladja meg

  • a 100 ezer forintot (a korábbi összeg 80 ezer forint volt), ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él,
  • a 120 ezer forintot (a korábbi összeg 90 ezer forint volt), ha egyedül él.

Egyszeri segély évente egyszer engedélyezhető. Az egyszeri segély összege legalább 15 ezer forint, legfeljebb 50 ezer forint lett.

Nyitókép: kasto80/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018