eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2022. december 13-án. Megvalósultak a magyar kormány által júniusban kitűzött célok, jelentette ki a területfejlesztési miniszter, miután az uniós tagállamok nagykövetei december 12-én pozitívan értékelték a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet és annak hivatalos elfogadását javasolták az Európai Unió Tanácsának.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Navracsics Tibor: napokon belül aláírjuk az uniós megállapodást

A kormány rendkívüli tájékoztatóján elhangzott, Magyarország hozzáférhet az eddig visszatartott uniós forrásokhoz, a kohéziós pénzekhez és a helyreállítási alap euróihoz egyaránt, igaz, nem teljes egészében. A szükséges dokumentumokat napokon belül aláírják.

Éjszaka az EU soros elnökségét betöltő Csehország képviselője bejelentette, hozzájuthat az uniós források jelentős részéhez Magyarország, ennek részleteiről itt írtunk. Az InfoRádiónak nyilatkozó Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense "nagy kompromisszumról" beszélt.

Kedd reggelre Navracsics Tibor részvételével Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kormányzati tájékoztatást ígért.

"Minden jel arra utal, hogy Brüsszelben hétfő este az állandó képviselők egyezségre jutottak a magyar helyreállítással kapcsolatban, minden célunk megvalósult, amit nyáron megunk elé tűztünk" - fogalmazott Navracsics Tibor.

Szerinte a megállapodás lehetővé teszi a Tanács jóváhagyását, és azt is, hogy a kohéziós pénzekről a magyar kormány aláírja a megállapodást az Európai Bizottsággal, aztán az operatív programokat gyorsított eljárásban jóvá is hagyják, ezt követően pedig jöhessen a pénz:

  • a helyreállítási alap 2300 millió forintja (48 százalékban energiapolitikai célokra, 30 százalék digitális infrastruktúra fejlesztése)
  • operatív programok pénze (eddig 4 ezer milliárd forintot már "lekötött" a kormány agrárprogramokra)

A területfejlesztési és uniós forrásokért felelős miniszter a tájékoztatón elmondta, december végéig volt szükséges, hogy Magyarország és az unió megállapodjon a kohéziós források folyósításához szükséges vitás pontokban.

Navracsics Tibor közölte, tárgyalási stratégiájuk kezdettől fogva nyilvánvaló volt, "minden aggály, minden kérés, amely a Bizottság részéről érkezik, megvitatandó, amennyiben a jó megoldás lehetőségét rejti, megállapodásra törekszünk".

Ennek volt szerinte köszönhető, hogy már szeptemberben megállapodtak a jogállamisági kérdésekben, és ráfordulhattak a pénzügyi kérdésekre.

A tárgyalások szerinte már november végén meghozták az eredményüket, amikor az EU úgy találta, hogy a magyar helyreállítási terv kiváló.

"Ami most, december közepén történik, a Tanács, illetve a Bizottság részéről nyugtázása az eddigieknek, napokon belül aláírhatjuk a szükséges megállapodásokat, januártól pedig folytatjuk az együttműködést" - mondta Navracsics Tibor.

Kérdések - válaszok (Navracsics Tibortól, Gulyás Gergelytől)

- Globális minimumadó: az iparűzési adó beleszámít?

- Adóterhelésként kell értelmezni, tehát igen. Magyarországon a globális minimumadóhoz való csatlakozás semmilyen adóemelést nem jelent.

- Menetrend: napokon belül lehet aláírás. Mennyi lehet a zárolás, hogyan oldható fel a pénz zárolása?

- Eddig napra pontosan teljesített mindent a kormány. Március végéig van törvénykezési határidő, akár április-májusban véget érhet a felfüggesztés.

- Lesz tanárbéremelés?

- Ahogy hozzájutunk, lesz.

- Lesznek-e újabb EU-s követelések?

- Bízunk benne, hogy nem, folyik egy tárgyalási folyamat. A most elért mérföldkő a bizottság részéről is azt jelenti, hogy nyugtázza az erőfeszítéseinket. (...) A bizottságot kell megkérdezni, hogy január 1-től a forrásokhoz hozzáférünk-e vagy sem.

- A tárgyalások feszültek voltak; mi volt a fordulópont és mikor?

- Nem voltak feszültek a tárgyalások. Egy tárgyalási időszak vége felé valóban feszültebbek lesznek azok az emberek, akiknek az az érdekük, hogy ne érjük el a célunkat. Ők feszültebbek voltak valószínűleg, mi nem. Amit feszültségnek éltek meg, azt kavarásnak lehet tekinteni. Úgy látszik, a higgadtság kifizetődőbb, mint a hisztéria.

- Ukrajnai hitel: azt a változatot fogadták el, amelyre szombaton rábólintottak? Abban az van, hogy a nemzeti kormányoknak garanciát kell vállalniuk.

- Egyszer adtunk egy felhatalmazást. Nincs további tennivalónk.

- A lengyel esetben bizonyos határozatok végre nem hajtását említi az unió. A magyar kormány esetében van ilyen vita?

- Amilyen információink vannak: főleg igazságszolgáltatás tekintetében élesen elválasztódik a lengyel helyzet a magyartól.

- Van-e már időpontja a partnerségi megállapodás aláírásának?

- Nincs, a közeljövőben tárgyalunk erről.

- Mikor derül ki, hogy mikor emelkedik a pedagógusok bére nagyobb arányban?

- Napokon belül. Még ebben a ciklusban sem biztos, hogy csak uniós forrásból emeljük a pedagógusbért, vállaltuk ezt költségvetési forrásból is, és 2030-ig fenn is tartjuk a folyamatos emelést.

- Mikor kaphat először pénzt Magyarország a helyreállítási alapból?

- Mi a magunk részéről az első negyedévben már megkezdjük az ezzel kapcsolatos munkát. Több programban már megkezdődött a pályázatok kiírása. A magyar költségvetés azon lesz, hogy ez minél zökkenőmentesebben menjen. Pontos időpontok: meglátjuk.

- Hogyan értékelik az EP-ben lévő korrupciós botrányt?

- A tolvaj kiáltott pandúrt. Tekintsük a Jóisten humorérzékének az időzítést.

- A következő költségvetési ciklusokban is birkózni kell a költségvetési forráshoz való hozzáférésért? Nem bizalomcsökkentő ez?

- Önmagában nem probléma, ha az EU védeni próbálja a költségvetési és pénzügyi érdekeit, az már annál inkább, ha egy jogi-pénzügyi folyamatba politikai szempontok keverednek.

- NATO-bővítés: a magyar kormány rendeleti úton tervezi újra a költségvetést. Ugyanígy hozzák meg most a szükséges törvényeket is?

- Nem. Az Alaptörvény világos azzal kapcsolatban, hogy mely szabályokat változtathatja a kormány. Február 20-án kezdi a parlament a ratifikáció tárgyalását, nem szokott ez zavaróan sokáig tartani. A kormánypártok támogatása adottnak látszik, számíthatnak ránk a szövetségeseink.

- Elmúltak az elvi problémák a globális minimumadóval kapcsolatban?

- Az volt vele a probléma, hogy adóemelésre lett volna szükség, de nem lesz. Adóügyekben egyhangú döntések kellenek az EU-ban. A nagy cégek esetén a globális minimumadót tekintve lesz egy plusz adófizetési kötelezettségük, de minimális. És ez csak pár céget érint.

- Hogyan értékelik az egész folyamatot?

- Az EU tanulni fog belőle, hogy milyen mintákat alkalmazzon a tagállamokkal szemben, és hogyan kell kezelni a hisztériakampányokat. Mindig is úgy gondoltuk, hogy a valóság Magyarország pártján áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×