eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az Egységes Diákfront demonstrációja a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai székháza előtt 2022. december 9-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

"Engedj be!" - a köztelevízió épülete előtt demonstráltak tanárok, diákok és szimpatizánsaik

A Kunigunda útján felállított színpadon kalapáccsal szétvertek egy televíziókészüléket.

Az oktatásügyért tartottak demonstrációt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) budapesti székháza előtt péntek este tanárok, diákok szülők és a velük szimpatizálók az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében.

"Engedj be!" - skandálták a tüntetők, akik azt kifogásolták, hogy szerintük a közmédia nem tájékoztatja a magyar lakosságot az oktatás valódi helyzetéről és nem mondhatják el a köztelevízióban az álláspontjukat az oktatásügyért demonstrálók.

A többi között a szónokok felszólítására

a tüntetők egy percre befogták a szájukat, így mutatva, hogy a közmédia szerintük miként hallgatja el a követeléseiket.

A Kunigunda útján felállított színpadon kalapáccsal szétvertek egy televíziókészüléket.

A tüntetés a Flórián téren kezdődött, onnan vonultak a demonstrálók az MTVA épülete elé.

Útközben a "Szabad ország, szabad oktatás", a "Fizessétek ki a tanárainkat!" és "A csend nem rend" rigmusokat skandálták.

A menetelők olyan molinókat tartottak a magasba, mint "Minden hatalom a népé", "Ki fog minket tanítani?", "Még több stadiont, még kevesebb tanárt!".

Az egyik demonstráló egy molinón Haynauhoz, az 1848/49-es szabadságharc utáni megtorlások elrendelőjhez hasonlította az oktatást felügyelő belügyminisztert.

"Haynau 13 honvédtiszt, Pintér 13 tanár" - szerepelt a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok számára utalva a táblán.

A menetben résztvevők fáklyákat gyújtottak és Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelték.

A tüntetők nemzeti színű, európai uniós, valamint a pedagógusokért tartott tüntetések jelképévé vált kockásing-mintás és körbezárt felkiáltójelet ábrázoló zászlókat lobogtattak. Feltűnt a tömegben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Tanítanék Mozgalomnak a lobogója is.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×