eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Veszélyre figyelmeztet a rendőrség az ünnepek előtt

Az ünnepi bevásárlás forgataga különösen vonzó tolvajok számára. Ha betartunk néhány szabályt, rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Vásárlás közben is figyeljünk az értékeinkre – kéri Vargha Balázs rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.

Azt javasolja, hogy a táskánkat soha ne dobjuk a hátunkra, mert úgy nem érezzük, ha valaki belenyúl. Amikor pedig leülünk, a kabátunkat se lökjük lazán magunk mögé a székre, mert úgy bármit ki lehet belőle venni. A legjobb persze, ha az értékeinket nem a kabátunk zsebébe tartjuk – tette hozzá az ORFK főtisztje.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy hova parkolunk az autónkkal

– folytatta Vargha alezredes. Lehetőleg őrzött parkolóban hagyjuk a járművet, vagy ha ez nem lehetséges, akkor olyan helyen, ahol megfelelő közvilágítás van.

Vargha Balázs szerint arra is figyelni kell, hogy lehetőleg ne hagyjuk csomagot, táskát vagy bármilyen értékesebb holmit az autó utasterében. Ezeket mindig zárjuk a csomagtartóba. Az autóban jól látható helyen hagyott értékesebb holmik ugyanis csábítják a tolvajokat – figyelmeztetett Vargha Balázs.

Az ORFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa arról is beszélt, milyen trükköket alkalmaznak a zsebtolvajok. Ők előszeretettel választják ki áldozataikat a buszon, villamoson utazók közül. Rendszerint csapatban dolgoznak és figyelemelterelő akciókat szerveznek – közölte az alezredes.

"Ezért legyünk óvatosak, ha a tömegközlekedési eszközön valami szokatlan, érdekes esemény történik.

Például verekedés vagy kiabálás, mert ez valószínűleg a figyelmünk elterelésére szolgál. Amíg mi a váratlan eseményre figyelünk, a tolvajok könnyen meglophatnak bennünket" – mondta a rendőrtiszt.

A rendőrség egyébként azt sem ajánlja, hogy zsúfolt helyeken egyfolytában a mobiltelefonunkat nyomkodjuk, mert az is eltereli a figyelmünket, és akár ki is kaphatják a kezünkből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×