INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

kormányrendelet

téli szünet

energiaválság

önkormányzatok

Gas pipe going to the city boiler

Itt a rendelet: a kormány kiterjesztette a téli kényszerszünetet

Infostart

A különleges jogállású szerveknél és az önkormányzatoknál az alkalmazottak szabadságának a terhére igazgatási szünet rendelhető el – erről döntött a kormány.

A különleges jogállású szerveknél és a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek hivatalánál elrendelhető igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról címet viselő kormányrendelet csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben. Ezzel lényegében a teljes államigazgatásra kiterjesztette a kormány téli szünet lehetőségét – írja a blikk.hu.

Ugyanakkor a rendelet szerint a közfeladatok ellátása nem szenvedhet „aránytalanul nagy sérelmet”. Ha mégis munkára utasítják a foglalkoztatottakat, akkor arról a munkavégzés időpontját megelőzően legalább két nappal tájékoztatni kell a munkavállalót, de a rendkívüli munkavégzés ellenértékére vonatkozó túlóraszabályok ebben az esetben nem érvényesek.

A kormány korábban már elrendelte, hogy a kormányzati igazgatási szerveknél téli szünet lesz 2022. december 22-től 2023. január 6-ig.

Különleges jogállású szerv – egyebek mellett – a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Alkotmánybíróság Hivatala, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága.

Az igazgatási szünetet a különleges jogállású szerv vezetője, illetve a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendelheti el legkésőbb november 30-ig.

A rendelet szabályozza azt is, hogy az igazgatási szünetre eső valamennyi munkanapra szabadságot kell kiadni, először a 2022-ben esedékes szabadságot, ha ez nem elegendő, a 2023-ban esedékes szabadságot kell kiadni.

A rendelet pénteken lép hatályba és 2023. január 9-én hatályát veszti.

Nyitókép: Leonid Ikan/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018