eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
MTI/Rosta Tibor
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Rendhagyó módon kezdődik a téli szezon az utakon

A téli üzemben a Magyar Közút nyolcvan mérnökségén, 19 megyei és központi irányításán keresztül több mint 2500 munkatárs dolgozik közvetlenül.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a jogszabályi előírások szerint minden év november 10. napján téli üzemmódra áll át. Ez azt jelenti, hogy nyolcvan mérnökségén keresztül, 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában végezhetnek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat – írja a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében.

A téli üzem kezdetét rendhagyó módon a hivatalos Facebook oldalukon indította el a közútkezelő. A társaság hivatalos Facebook oldalán élőben jelentkeztek be a cég szigetszentmiklósi mérnökségéről, ahol számos háttérinformációt megtudhattak az érdeklődők:

A Magyar Közút mintegy 31 ezer kilométernyi fő- és mellékúton, illetve ezen belül 291 kilométernyi autóúton, köztük az M0, M2, M43, és további több mint ezer kilométernyi külterületi kerékpárúton végzi majd el a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Ehhez 713 hóekével felszerelt teherautó, 149 rakodógép és 119 hómaró szükséges.

A munkához több mint 133 ezer tonna sót használnak.

A közleményben azt írták: az elmúlt évekhez hasonlóan az igazán télies időjárásra még várni kell pár hetet, így az ősziesebb időt kihasználva folytatják a javítási és felújítási munkákat az országos utakon. Idén a gazdasági helyzet miatt nyár végén felfüggesztették a felújítási projekteket, de így is mintegy 960 kilométernyi, főleg mellékút teljes körű felújítása valósulhat meg az évben. Idén csaknem ötmillió négyzetméternyi burkolatjavítást végeztek el közútkezelő mérnökségi szakemberei, mellyel 218 helyszínen, 340 ezer tonna aszfalt felhasználásával több, mint 800 kilométernyi országos közút újult meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×