eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Fidesz-KDNP pártszövetség eredményvárójának helyszíne Budapesten, a Millenárison az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Beliczay László

Republikon: csökkent, de még mindig magabiztos a Fidesz előnye

Továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt – a megkérdezettek válaszai alapján.

A Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint októberben 35 százalék volt a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében.

Ebben a körben a DK volt a legerősebb ellenzéki párt, 12 százalék támogatta őket, a Mi Hazánk 7 százalékkal a második legerősebb ellenzéki párt, a Momentum 6, az MSZP 4 százalékon állt. A Jobbik 3, az LMP és az MKKP 2, a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bírt a teljes népesség körében – derül ki a pártpreferencia-kutatásából, amit elsőként a Telex közölt.

A közvélemény-kutató adatai szerint a teljes népességben a bizonytalanok aránya 28 százalék, ami jelentősebb magasabb, mint a tavaszi országgyűlési választásokkor volt, noha ez természetesnek mondható az elmúlt hónapok fényében.

A pártválasztók körében körében változatlan az erősorrend a teljes népességhez képest:

  • 48 százalékon áll a Fidesz,
  • a DK 17 százalékkal a legerősebb ellenzéki párt,
  • a Mi Hazánk 10,
  • a Momentum 8,
  • az MSZP 6,
  • a Jobbik 4
  • az LMP 3,
  • az MKKP és a Párbeszéd pedig 2-2 százalékos támogatottsággal bírnak ugyanebben a körben.

Ami a biztos szavazó pártválasztókat (akik elmennének szavazni, ha most vasárnap lennének a választások, és meg is nevezték, melyik pártra szavaznának) illeti, 51 százalék a Fidesz támogatottsága, 16 százalékon áll a DK, 9 százalék a Mi Hazánkra, 8 százalék a Momentumra, 6 az MSZP-re tenné le a voksát. A Jobbik 4, az LMP 3, a Párbeszéd 2, az MKKP pedig 1 százalékos támogatottsággal bírnak a biztos szavazó pártválasztók körében – a Republikon Intézet mérése szerint.

A fentiek alapján mások mellett megjegyzik, hogy a választási eredményekhez képest csökkent a Fidesz és az ellenzéki blokk közötti támogatottsági szakadék (13 százalékpont), ami nem meglepő egy recesszió időszakában, bár továbbra is magabiztos a kormánypárt előnye a néhai ellenzéki összefogás pártjaihoz képest.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×