eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Heves viták és szócsaták jöhetnek – Országgyűlési előzetes

Hétfőtől négy napon át ülésezik az Országgyűlés. Megmutatjuk, milyen kérdések lesznek előtérben az ülésen, ahol a képviselők az Integritás Hatóság létrehozásáról is szavaznak.

Az országgyűlés plenáris ülése hétfőn délután egy órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik majd. A képviselők folytatják a vitát egyebek mellett a vagyonnyilatkozatok megváltoztatásáról és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. A kérdésekről még aznap szavaznak.

Az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatára vonatkozó szabályok rövid időn belül másodjára módosulnak – megint az Európai Bizottság elvárásai alapján az uniós támogatások megszerzése érdekében. Most gyakorlatilag a régi rendszerhez térnek vissza, tehát például újra be kell írni a nyilatkozatokba a családtagok vagyonát. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, nyáron az európai parlamenti képviselőkre vonatkozó vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat szóról szóra beépítették a hazai jogrendszerbe.

"Most ezzel kapcsolatban jelezte aggályait a bizottság. Tehát

úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság szerint nem transzparensek az Európai Parlamentre vonatkozó szabályok.

Ezt a megállapítást nehéz megérteni, inkább csak tudomásul venni lehet. Így visszaállítjuk a korábbi jól bevált magyar szabályozás alapvető eljárási elemeit: évenkénti nyilatkozattétel, záró vagyonnyilatkozat. Emellett ugyanakkor a nyilatkozat tartalmát a hazai, az európai parlamenti képviselőkre, illetve a bizottságra irányadó szabályok vegyítésével alakítottuk ki" – mondta Répássy Róbert.

Napirenden

Az országgyűlésen döntés várható a független Hadházy Ákos, az LMP-s Csárdi Antal, és a Mi hazánk-os Novák Előd mentelmi ügyében. Interpellációk és azonnali kérdések is lesznek. Az ellenzék a többek közt a tanárok béremeléséről, a rezsi áfájáról, a tűzifa hiányról, a gázárról, a napenergia állami támogatásáról, a szociális gondozottak ellátásáról és az óraátállítás eltörléséről faggatja a kormányt.

A Fidesz-KDNP-sek a határvadászok toborzásáról, az embercsempészet elleni küzdelemről, és az ukrajnai menekültek ellátásáról szeretnének többet megtudni. A szócsatákat követően a parlament tagjai bizottsági jelentéseket vitatnak meg az ombudsman beszámolójáról. Szóba kerül az Integritás Hatóság és a Közös ügyünk az állatvédelem elnevezésű alapítvány létrehozása, valamint több nemzetközi egyezmény is.

Az ülés napirend utáni felszólalásokkal zárul. Kedden reggel kilenc órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az országgyűlési munka, majd megszavazzák az előbb említett törvényjavaslatokat. Ezután a képviselők belevágnak a közérdekű adatok jobb megismerhetőségét szolgáló előterjesztés általános vitájába. A kormány ettől az indítványtól és az uniós támogatások megszerzését reméli.

Fogyasztóvédelmi- és igazságügyi témák is napirendre kerülnek kedden. Másnap, szerdán pedig heves vita várható arról a salátatörvényről, amely a szociális biztonság megteremtésének felelősségét első helyen az egyénre, utolsó sorban pedig az államra helyezi. A vagyongazdálkodással, az adókkal, a felsőoktatással, a területi közigazgatással, és a 2025-ös oszakai világkiállításon való magyar megjelenéssel kapcsolatban is van néhány borítékolt véleménykülönbség az ellenzék és a kormányoldal között.

Szerdán is lesznek napirend utáni felszólalások. Csütörtök reggel kilenc órától pedig már csak egy nemzetközi megállapodás, és egy kisebb jelentőségű, az áruforgalmat érintő törvénymódosítási javaslat ad munkát a képviselőknek. November 2-án, szerdán is tartanak egy plenáris ülést, ahol a napirend előtti felszólalásokon, a kérdéseken, illetve az azonnali kérdéseken kívül az ellenzék kezdeményezésére politikai vitanapot rendeznek a közoktatásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×