eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Drága faültetésbe vág az V. kerületi önkormányzat

Az ellenzék szerint a beruházásra „nem most és nem itt van szükség”.

Összesen nettó 111 millió forintot költ el Belváros-Lipótváros Önkormányzata három fa elültetésére és a kapcsolódó munkák elvégzésére az V. kerületi Szomory Dezső téren – tudta meg az rtl.hu. Információik szerint az „extra méretű” fákat 30 millió forintért rendelte meg az önkormányzat, a növényeket pedig az úgynevezett stockholmi eljárással ültetnék el.

A módszer lényege, hogy a fa gyökérzetét speciális vázrendszerbe helyezik, a talajt pedig úgy alakítják ki, hogy az garantálja a vízáteresztést, valamint a megfelelő levegőzést is. Budapesten már több helyen is alkalmaztak ilyen eljárást, például a Blaha Lujza téren.

A híroldal megjegyezi, a Stockholm-rendszer alkalmazása igen drága, a Főkert korábbi tájékoztatása szerint éppen ezért inkább csak olyan esetekben éri meg, amikor egész fasorokat ültetnek el.

Az V. kerületi beruházás megindításáról szóló előterjesztést már elfogadta a kerület illetékes kormánypárti többségű bizottsága, így most a szintén fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesteren múlik, hogy valóban közzéteszi-e a szükséges tendert. Az rtl.hu kérdésére a kerület sajtóosztálya közölte,

mindenképpen megvalósítják a beruházást, mert az „nem halasztható”.

Az időzítéssel kapcsolatos ellenzéki felvetésekre – miszerint, miért egy gazdasági válság idején költenek ennyit három fa elültetésére – a kerület hangsúlyozta, évek óta elkötelezettek a zöld fejlesztések mellett, a beruházásokat pedig 5-10 évre előre tervezett koncepció szerint valósítják meg.

A költségeket a speciális belvárosi környezettel indokolták, a területen ugyanis sűrű a közmű-infrastruktúra, ráadásul gondoskodni kell a fa fenntartásához szükséges kellékekről (például öntözés) is. Ennek megfelelően a kiadások a következőképpen alakulnak:

  • fák beszerzése: 30 millió forint,
  • ültetés Stockholm-rendszerrel: 30 millió forint,
  • automata öntözőrendszer kiépítése, a téren található szökőkút átalakítása (takarékosabb lesz a működése), valamint az elektromos hálózat fejlesztése: 40 millió forint,
  • egyéb építészeti, tervezési, ellenőrzési, adminisztratív munkák: 11 millió forint.

A belvárosi sajtóosztály azt is kiemelte, hogy a kerületi fejlesztésekre elkülönítették a pénzt, így ezek elindítása nem befolyásolja a helyi lakosok támogatását.

„Erre a beruházásra nem most és nem itt van szükség”

– mondta az rtl.hu-nak Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője. A politikus levelet is írt Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesternek, és arra kérte őt, hogy éljen a törvény által biztosított jogával, és ne indítsa el a közbeszerzési eljárást.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×