eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Nem lesz bolt, így alakul a nyitvatartás és a közlekedés az ünnepi hétvégén

Október 23-án, vasárnap a legtöbb üzlet zárva lesz, csak éjjel-nappalikban és benzinkutakon vásárolhatunk majd. Más lesz a rend a gyógyszertáraknál, és változik a közösségi közlekedés is.

Fő szabály szerint a nemzeti ünnepnapokon, így az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján az üzletek zárva tartanak Magyarországon.

A nagyobb áruházláncok, mint az Aldi, Auchan, CBA, Lidl, Metro, Penny, Príma, Spar és Tesco október 22-én jellemzően a szombati nyitvatartás szerint üzemelnek, október 23-án zárva lesznek.

Kivételt képeznek viszont az OMV Spar Express és Despar üzletek, amik kinyitnak vasárnap. Ahogyan a benzinkutak, az önálló virágboltok, újságosok, édességboltok, a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok – ha a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

Október 23-án a megszokottól eltérően működhetnek az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárak is, erről Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján lehet tájékozódni.

Ünnepi közlekedés

A BKK csütörtöki tájékoztatása szerint több rendezvényt is tartanak a hétvégén a fővárosban – szombaton fáklyás felvonulást rendeznek a Műegyetem és a Bem József tér között, vasárnap délelőtt a Kossuth Lajos téren ünnepi rendezvényt tartanak, délután pedig vonulásos demonstráció lesz a Kálvin tér és a Műegyetem rakpart között –, amik miatt közlekedési változásokra kell készülni.

Az M3-as metró az ünnepi hétvégén (szombaton és vasárnap) is egész nap a munkanapi rend szerint jár: Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között metróval, a Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között metrópótló autóbusszal lehet utazni. A Nagyvárad téren továbbra sem áll meg a metró. Erről bővebben itt írtunk.

A hétvégi közlekedési rendről a BKK folyamatosan frissülő oldalán tájékozódhatnak.

A MÁV–Volán csoport járatainál október 22-én a szombati, 23-án az ünnepnapi, 24-én a munkanapi menetrend lesz érvényben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×