eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Tartalékos katonák a hadgyakorlatuk bemutató napján a Veszprém megyei Újdörögdön 2021. október 7-én. A katonák egy fiktív harcászati szituációban mutatták be gyakorlati ismereteiket. Az október 2. és 8. között zajló összevont kiképzésen mintegy 700 tartalékos vesz részt, az ország 19 megyéjéből és a fővárosból.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

"Eisenhoweri lehetőség" tartalékos katonának lenni

A néhai amerikai elnök szerint bűnt követ el az a politikus, aki nem ad lehetőséget az állampolgárok békeidős katonai képzésére.

Dwight D. Eisenhower úgy gondolta, hogy egy majdani háborúra békeidőben kell felkészülni. Ezt a fajta "Eisenhoweri lehetőséget" biztosítja Magyarországon az önkéntes tartalékos katonai rendszer. A növekedés.hu emlékeztet rá, hogy 2004-ben megszűnt a kötelező sorkatonai szolgálat és a honvédelmet egy viszonylag kis létszámú, profi haderő látja el. Viszont e köré szervezni kell egy nagyobb létszámú, tartalékos haderőt is - idézi a portál a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnökét.

Széles Ernő elmondta, hogy jelenleg több mint 11 ezer tartalékos van Magyarországon, hosszútávon pedig

az a cél, hogy számuk elérje a 20 ezer főt.

Azt is közölte, hogy hasonló szervezettel gyakorlatilag minden NATO tagország rendelkezik.

Emlékeztetett rá, hogy a 2008-as gazdasági válság idején teljesen elapadtak a tartalékosok képzésére fordítható források. Így aztán a 2010-es kormányváltás idején már csak 17 személy volt a tartalékosok állományában, pedig korábban a létszám a több tízezret is elérte.

Az új kormány akkor eldöntötte, hogy a tartalékosok létszámát jelentősen növelni kell, illetve meg kell teremteni a lehetőséget, hogy azok a magyar állampolgárok, akiknek erre van igénye, fejleszthessék a katonai képességeiket és megtanulhassák a fegyverhasználat illetve az önvédelem alapjait.

A tartalékos katonák szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy

a katonákkal szemben vannak fizikai elvárások is, amelyeket egy fiatal fiú vagy lány kis erőfeszítéssel teljesíteni tud.

Aki nem tudja elérni a megfelelő szintet, az kap haladékot a felkészülésre. Ha egy jelentkező bekerült, akkor rendszeres testedzéseken vesz részt azért, hogy a fizikai állapotát szinten tudja tartani.

Az interjúból kiderül, hogy a tartalékosok rendelkezésre állási díjat és a behívás idejére honvédségi fizetést kapnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×