eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Closeup on womans hand adjusting thermostat valve
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Kétszázmillió köbméter gázt spórolna meg magán az állam

Huszonöt százalékos gázcsökkentést írnak el minden állami intézménynek és gazdasági társaságnak, a kórházak és a szociális intézmények kivételével.

Az energiaválság miatt gázból Európában hiány van, ez Magyarországot nem érinti, de mivel a gázár hektikusan változik, ezért amilyen gyorsan lehet, a gázfogyasztást csökkenteni kell.

Az állam a takarékoskodást saját magán kezdi: 25 százalékos gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek és az állami gazdasági társaságoknak, kivéve kórházakat és szociális intézményeket –jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, a következő kormányülésen kell a minisztereknek javaslatot tenniük a megtakarításra, és azonnal intézkedniük is kell.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elárulta, hogy 18 fok lesz az állami intézmények épületeiben, azt viszont nem támogatják, hogy a takarékoskodás érdekében bevezessék az otthoni munkavégzést, mert a személyes jelenlétre szükség van az államigazgatásban. Kiderült az is, hogy a 18 fokos korlátozás az oktatási intézményekre egyelőre nem vonatkozik (ott jelenleg legalább 20 fokos hőmérsékletet kell biztosítani).

Gulyás Gergely elmondta, ha csak az állami szférában történik meg a 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentés, akkor ez 200 millió köbméter gázmegtakarítást jelenthet. A lakosság 3,5 milliárd köbméter gázt használ fel, az ipar még ennél is többet.

"A korlátozás a fűtési szezon elejétől indul, akkortól már csak a 2021-es fogyasztás 75 százalékát fogyaszthatják el gázból. Minden intézménynek két hete van arra, hogy kitalálja, hogyan éri el a 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést" – mondta a miniszter.

Emellett azt is bejelentette, hogy az energiaintenzív ágazatokban támogatási programot dolgoz ki a kormány, mert úgy látja, hogy a magas energiaárak miatt munkahelyek kerülhetnek veszélybe, megszakadhatnak az ellátási láncok.

"Az ellátási láncok legfeljebb a profitot veszthetik el, munkanélküliség nem lehet" – mondta, és később egy kérdésre válaszolva, hogy mely iparágakban számíthatnak segítségre a vállalkozások, azt mondta, amely a gyártóláncok részei, és példaként az üvegipart említette, mert ha ez leáll, akkor a gépipar, autóipar is leáll – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×