eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: unsplash.com

Miért éri meg a napelemes rendszer 2022-ben? (x)

10-15 évvel ezelőtt a napelemes rendszereket csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak, ráadásul az akkori panelek és inverterek jóval kisebb teljesítményre voltak képesek. Ma már egy átlagos családi ház energiaszükségletét el lehet látni megfizethető és meglepően gyorsan megtérülő napelemes rendszerrel. És akkor még nem beszéltünk egy nagyobb, céges rendszer megtérülési idejéről!

2022-ben, amikor az energiaárak az egekbe szöknek, egyre többen döntenek úgy, hogy napelemes rendszert telepítenek otthonunkba vagy a cégük energiaszükségletét látják el ezzel a megújuló energiaforrással. Az épület áramigényén túl ezzel a megoldással akár a fűtésrendszerünket is átalakíthatjuk költséghatékony elektromos fűtőpanelekkel, hőszivattyúval vagy infrapanellel.

A napelemes rendszereknek ráadásul van egy-két behozhatatlan előnye a legtöbb energiaforrással szemben.

Az első és legfontosabb érv a jelenlegi helyzetben, hogy a Nap nem fog árat emelni. Vagyis ha van egy napelemes rendszerünk, hosszú távra biztosítva van az energiaszükségletünk.

A napenergiát (legalábbis a közeljövőben) nem tudjuk kimeríteni, mivel a Nap egy távoli, nagyon hatékony reaktorhoz hasonlít. Ez az egyetlen csillag tartalmazza a teljes Naprendszer anyagának 99,8 százalékát, legfontosabb összetevője a hidrogén (73,5%), a csillag belsejében a magfúzió hatására a hidrogén héliummá alakul, a folyamat során pedig hatalmas mennyiségű energia sugárzik a világűrbe. Ennek az energiának töredéke, kevesebb, mint tízmilliárdod része éri a Földünket. A másodpercenként 174 petawattnyi energia 30 százaléka visszatükröződik az űrbe, a maradékot pedig a felhők, óceánok, földfelszín nyeli el, ennek az elnyelt energiának köszönhetjük Földünk 14 °C-os átlaghőmérsékletét. Óránként több napenergia éri a Földet, mint amennyi a bolygónk lakosságának éves energiaellátásához szükséges.

A megfelelően tájolt, méretezett napelemekkel és a szaldós elszámolással egész évben biztosítva van számunkra az “ingyen” érkező napenergia, amiből a napelem alacsony feszültségű egyenáramot, az inverter pedig magasfeszültségű váltóáramot hoz létre, amivel gond nélkül működtethetjük az elektromos eszközeinket.

2022-ben már az energetikai tudatosság és a klímavédelem jegyében arra is figyelnünk kell, hogy minél inkább csökkentsük a házunkból a légtérbe jutó káros anyag mennyiségét. A napelemes rendszerrel minimális káros anyagot termelünk. Így pedig kevesebb káros, szennyező anyag kerül a légtérbe közvetlenül az épületünkből és az áramellátást biztosító erőművekből. Még kisebb lesz a háztartásunk ökológiai lábnyoma, ha napelemmel termeljük meg az elektromos áramot.

A napelemes rendszerrel javulhat az épület energetikai besorolása és ezáltal az ingatlanpiaci értéke is! Aki új házat épít, fontos tudnia, hogy azoknak az épületeknek, amelyek 2022. június 30. után szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait! (A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, de a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosítának köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, ez azt jelenti, hogy 2022. június 30. után kell teljesíteni az új előírásokat!) Minden új építésű háznak el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ettől természetesen magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.

Viszont érdemes minél hamarabb belevágni a napelemes rendszer telepítésébe, hiszen 2024. január 1. után a szaldó helyett már csak bruttó elszámolással lehet szerződni. Hogy mi a különbség? A szaldó elszámolással lényegesen jobban járunk. A napelemes rendszerünk termel egy adott mennyiségű áramot, ennek egy részét felhasználjuk a saját háztartásunkban, a többletet pedig visszatermeljük az elektromos szolgáltató rendszerébe. A szaldó elszámolásnál abban az időszakban, amikor nem tudunk termelni (például télen vagy éjszaka) “visszakapunk” annyi áramot a szolgáltatótól, amire szükségünk van. Abban az esetben, ha nem használtuk fel a többlettermelésünket, akkor pénzben kapjuk meg a saját rendszerünk által többletként beszolgáltatott áram árát. Ellenben ha több áramot használtunk, mint amennyit összesen megtermeltünk, mi fizetünk a szolgáltatónak.

A bruttó esetében a szolgáltató alacsonyabb áron vásárolja meg tőlünk az áramot, mint amennyiért mi visszavesszük tőle. Vagyis a többlettermelésünkön mindenképp bukni fogunk.

Az energiaválság hónapjaiban rendkívül megnőtt az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt. A szolgáltatók azonban nincsenek minden esetben felkészülve arra, hogy egy újabb napelemes rendszertől vegyenek át többletenergiát. Ezért előfordulhat, hogy aki későn lép, annak ki kell várnia, hogy a szolgáltató bővítse a saját kapacitását, ez a folyamat akár egy-másfél év is lehet. Vagyis minél hamarabb lépünk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy szaldó elszámolással telepíthetünk olyan rendszert, amit a szolgáltató is engedélyez.

Természetesen nem szabad elhamarkodottan dönteni, de ha megvan rá a pénzünk, telepíttessünk minél hamarabb napelemes rendszert. Elégítsük ki az épületünk, a cégünk energiaigényét, használjuk a saját kis naperőművünk segítségével megtermelt energiát fűtésre vagy az elektromos autónk feltöltésére.

A gázárak égbeszökésével sokan gondolkoznak most klímafűtésben, hőszivattyúban, fűtőpanelek telepítésében. Ezek a megoldások is csak akkor számítanak kifizetődő iránynak, ha napelemről szerezzük hozzá az elektromos áramot.

Felmerülhet a kérdés, hogy honnan tudhatjuk, hogy megfelelő, minőségi szolgáltatást nyújt-e majd a napelemes cég, amivel szerződést kötünk. Ez valóban jogos félelem, mivel az érdeklődés rendkívüli mértékben megnőtt a rendszerek iránt, sok kisebb, kevésbé megbízható cég árul napelemes rendszert, vállal telepítést. Ha nem szeretnénk pórul járni, válasszunk olyan céget, ami már hosszabb ideje a piacon van, megbízható, jó értékeléseket kap, leellenőrizhető.

Abban az esetben viszont, ha találunk egy megbízható céget, ne habozzunk lecsapni a napelemes rendszerre. Minél előbb kerülnek fel a tetőnkre (garázstetőre, vagy akár a földre) a panelek, annál hamarabb kezdjük meg a házi rezsicsökkentést.

(x)

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×