eur:
389.31
usd:
357.46
bux:
73056.94
2024. július 22. hétfő Magdolna
Ukrán katonák lövik az orosz állásokat az amerikai hadsereg által biztosított M777-es tarackok egyikével a Donyec-medencében 2022. június 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

A Wagner csoport bázisára mért csapást Ukrajna

Precíziós támadásban ütöttek rajta a félkatonai szervezeten, melynek központja Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió kormányzója szerint megsemmisült.

Egy orosz újságíró buktatta le a Wagner csoportot Hajdaj elmondása szerint: az Ukrajnszka Pravda ukrán lap arról írt, hogy a zsoldosközpontot egy, a Kremlhez kötődő haditudósító augusztus nyolcadikán látogatta meg, majd a Telegramon egy olyan fotót tett közzé, amelyen egy környékbeli cím is jól látszik, írja a The Guardian.

A Wagner csoportot a nyugati hírszerzés Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin egyik közeli szövetségesének nevéhez köti. A férfi a támadást megelőző napokban a központban tartózkodott. A félkatonai szervezet csoportjai korábban Líbia, Mali és Szíria – alapvetően afrikai országok – területén dokumentáltan fordultak elő.

A bázisra mért csapás mellett ukrán források szerint szabotőrök felrobbantottak egy Melitopol közelében található hidat is, mely eddig orosz ellenőrzés alatt állt. Ivan Fjodorov polgármester szerint az akció következményeképp

nem tudnak Krímből induló katonai vonatok a térségbe lépni.

A 2014-ben elcsatolt Krím az Ukrajna déli részén harcoló orosz csapatok ellátását biztosította eddig. Ebben az országrészben Ukrajna jelenleg is harcol területeinek visszafoglalásáért, falvak tucatjait visszavéve az oroszoktól, akiket így a Dnyipro túlpartjára szorítottak vissza.

A háború sújtotta területeken halálesetekre is sor került: Odesszában három fürdőzővel végeztek a Fekete-tengerbe korábban ledobott robbanószerkezetek. Harkivban bombázás végzett egy emberrel, további hat sérülését okozva.

Nyitóképünkön ukrán katonák lövik az orosz állásokat az amerikai hadsereg által biztosított M777-es tarackok egyikével a Donyec-medencében 2022. június 18-án

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Ugyan szóba jött néhány demokrata kormányzó neve lehetséges elnökjelöltként, egy kivételével nem ismertek országosan, pár hét alatt pedig nem lehet felépíteni senkit – mondta az InfoRádióban az ELTE emeritus professzora. Magyarics Tamás hozzátette: Kamala Harris valószínűleg már a konvenció szavazásának első körében megszerzi az elnökjelöltséghez szükséges támogatottságot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×