eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Tényleg valós a "fafűtéses iskolák" levél - reagált a PSZ és a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is

Horváth Péter nem igazán tud olyan iskolaépületről, amelyet jelenleg fával vagy szénnel fűtenének, Totyik Tamás szerint pedig először azt gondolta, a levél fake news.

Arra utasítja a Belügyminisztérium a tankerületi központokat, hogy haladéktalanul mérjék fel, van-e lehetőség a fenntartásuk alá tartozó oktatási intézményekben a gázról a fatüzelésre történő átállásra, illetve kályhák beszerzésére - derült ki egy, a Népszavához is eljutott, a tankerületi igazgatóknak és gazdasági vezetőknek kiküldött levélből.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiónak azt mondta, számukra egy tankerületi alkalmazott erősítette meg, hogy létezik ez a levél.

"A levélben felszólítják a tankerületeket, hogy vizsgálják meg a vegyes- vagy fatüzelésű fűtésre való átállás lehetőségét, nézzék meg a telepítés helyét, és a körülményeket írják le" - szögezte le Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

A levelet először Hadházy Ákos Facebook-oldalán látta, és azt hitte, fake news, valaki viccel ezzel, de egy tankerületi alkalmazott megerősítette a szakszervezetnek: a levél valódi.

"Értetlenül álltam az egész előtt. Az egyik legfontosabb, hogy

az intézmények nagy többségének gáz tüzelésű a kazánja, vagy a település központi fűtésrendszerére van rákapcsolva.

Ennél csak a földi energiával való fűtés lenne gazdaságosabb... naperőműveket telepítenek az intézmények tetejére, és azzal fűtenek, de nem tudom, miért kell plusz kiadásba kergetni az intézményeket. A másik, hogy a fa ára ugyanúgy kúszik felfelé, sőt, lehet, hogy még erőteljesebben. Ki fogja ezt kifizetni? A harmadik, ami eszünkbe jutott, ami csak gyanú, de lehet, hogy nem véletlenül nem jelent meg eddig a tanév rendje, persze lehet, hogy csak véletlen egybeesés. Lehet, hogy a kormány azon gondolkodik, hogy

szénszünetet

rendeljen el" - részletezte a szakszervezet álláspontját Totyik Tamás.

A legutolsó, ami aggályt keltett a tanári érdekképviseletnél, az az, hogy több tankerületnél már kincstári biztos van kirendelve a felhalmozódott tartozások miatt.

"Ha a kormány nem fogja kompenzálni az oktatási intézmények költségeit, akkor majdnem minden munkáltatóhoz, amely oktatással foglalkozik, kincstári biztost kell kirendelni,

mindenki el fog adósodni az energiaárak emelkedése miatt, az intézmények lejtőre kerülnek"

- fogalmazott még Totyik Tamás.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter péntek reggelig csak a sajtóból értesült a levél vélhető létezéséről, "felmérési szándéknak" nevezve azt.

Mint az InfoRádióban elmondta, "amikor ilyen drága energiás korszakban vagyunk, érdemes megvizsgálni minden lehetőséget".

"Nekünk az iskolában egy olyan szerencsénk van, hogy az épület energetikai korszerűsítésen esett át, napelemek kerültek a tetőre, a villamosenergia nem is lesz drága talán, meg is termelhetjük, amit elfogyasztunk. A fűtéssel kapcsolatban: van egy régi épületünk, 130 éves, itt voltak kályhák, kémények, de ezek a folyamatos felújítások és egyéb problémák miatt le lettek bontva, el lettek dugaszolva, nem használhatók.

Az új épületünk 50 éves, nem alakítottak már ki kazános lehetőséget"

- írta le a helyzetet.

Hogy szerinte hogyan oldják meg az intézmények a fűtést, arról azt mondta, külön álló épület esetében szinte mindig gázzal fűtenek, új épületek esetében lehet szó napelemes-villamosenergiás megoldásról, fűtés és légkondicionálás megoldásakor egyaránt.

Fa-, illetve szénfűtésről nem tud, ilyen legfeljebb a legszegényebb országrészekben lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×