eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Válogatják és csomagolják a tankönyveket az iskolák számára a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában 2019. július 31-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szeptemberre a padban lesznek a legújabb tankönyvek

A digitálisan is elérhető könyveket hamarosan mintegy négyezer az iskolába és intézménybe szállítják.

Biztosak lehetünk abban, hogy mind a 13 millió tankönyv, ami a szeptemberi tanévkezdéshez kell, ott lesz a tanulók asztalán szeptember 1-jén. A köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi gyermek számára ingyenesen biztosítja a magyar állam a tankönyveket. Összességében 1-12. évfolyamig mintegy 1,2 millió tanuló kap ingyen tankönyveket – mondta a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára.

Maruzsa Zoltán szerint nincs mindenhol így, hiszen idén a papírárak- és energiaárak emelkedése több országban okoz anomáliákat a tankönyvellátásban. A magyar állam az elmúlt években is nagyon komoly figyelmet fordított az ellátásbiztonságra, ezért felvásárolta az Alföldi Nyomdát, mely a könyvtárellátóval közösen garantálja a gyártást.

Idén Magyarországon fennakadás nélkül valósult meg tankönyvellátás.

– tette hozzá az államtitkár.

Az állam 13 milliárd forintot fordít a tankönyvellátásra, saját nyomdával, illetve állami felügyeleű szállítás alatt zajlik a könyvtárellátó révén. Maruzsa Zoltán elmondta: az idei tankönyvjegyzéken 2435 taneszköz szerepelt, mely egyaránt tartalmazza a köznevelési- és szakképzési kiadványokat. Az intézmények emellett a sajátos nevelési igényű tanulók ellátásához igényelhetnek speciális eszközöket, illetve adaptált tankönyveket, ami a 13 milliárd forintos keretösszegen belül több mint 300 millió forintot jelent.

A nemzeti alaptantervet 2020. januárjában módosították. Ennek fényében 2020-tól az 1., 5. és 9. évfolyamon, az idei tanévben az 1., 2., 3., 5., 6.,7. illetve 9.,10.,11. évfolyamokon már bevezették a módosított, fejlesztett tananyagú könyveket. Szeptembertől a 3., 7., illetve 4. évfolyamok módosított tankönyveit kaphatják meg a tanulók. A fejlesztést az Oktatási Hivatal zárta le, a legyártott tankönyvek digitálisan is elérhetők a Tankönyvkatalóguson. Az okostankönyvi verziók is elkészülnek a nyár folyamán, egyes kiadványok pedig különböző olvasó változatban elérhetőek a Kréta-rendszerben a pedagógusok és tanulók számára – mondta az államtitkár.

A következő néhány napban a Kello raktáraiban összesítik az államilag gyártott, illetve a magánkiadóktól beérkező könyveket. A szelekció és a szortírozás után augusztus 1-től kezdődően több mint négyezer intézménybe viszik a mintegy 13 millió tankönyvet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×