INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

medve

pest megye

acsa

A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje (Ursus arctos) a hagyományos medveárnyék-észlelés napján, 2020. február 2-án. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a néphagyomány szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.

Pest megyében is megy a medve - fotó is készült

InfoRádió

Egyre több településen bukkan fel az a medve, amit először szerdán reggel, a Pest megyei Acsa mellett látott meg egy autós. Az állatról már fénykép is készült. A hatóságok továbbra is arra kérik a környékbeli lakosságot, hogy ne menjenek ki az erdőbe.

Szerdán reggel egy autó vezetője szólt az acsai önkormányzatnak, hogy a Püspökhatvan felé vezető úton átment előtte egy medve.

A község értesítette a Pilisi Parkerdőgazdaságot, az pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot - mondta az InfoRádióban Mészáros Péter, az erdőgazdaság szóvivője.

A két szervezet szakemberei közösen folytatják a területnek az átvizsgálását, hogy az állat mozgását nyomon kövessék és tartózkodási helyét pontosan meghatározzák.

A Pilisi Parkerdő 24 órás, valósidejű megfigyelést biztosító vadkamerákat helyez ki.

A szakemberek megerősítették, hogy az autós valóban medvét látott - tette hozzá a szóvivő. Mint mondta: megtalálták az állat nyomait, egyértelműen medvéről van szó.

Acsa mindössze 30 kilométerre van a veresegyházi Medveotthontól, de az állat nem onnan szökött meg - tájékoztatta az InfoRádiót Székely János az állatpark szakmai vezetője. Mint mondta: minden medvéink megvan, ezen kívül pedig a kerítés is teljesen ép, a villanypásztorok is

Nagy valószínűséggel a környékén látható medve a nógrádi dombságból, de az is lehet, hogy már Szlovákiából érkezett.

A medve Acsa után Galgamácsán, Aszódon, Ikladon végül pedig Erdőkertesen bukkant fel.

Ikladon egy vadászles kamerája képet is készített róla, ennek alapján az állat egy négyéves nem teljesen kifejlett példány, amely valószínűleg egyedül kóborol, és mivel hatalmas területet képes bejárni, minden bizonnyal még több helyen látni fogják.

Az erdőgazdaság és a Nemzeti Park arra kéri a lakosságot, hogy senki ne menjen ki az erdőbe a Galga-völgy déli és a Gödöllői-dombság északi részén, valamint Cserhát alján.

Aki mégis összefut a medvével, semmiképpen ne közelítse meg, hanem húzódjon biztonságos távolságba, és hívja fel a 06-28/489002 telefonszámot.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Megy tovább Pest megyében a medve - új információk
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018