eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc
A young black bear feeding in the long grass and dandelions on Whistler mountain
Nyitókép: Graham Winslet/Getty Images

Szakértő: egy medve van, nem kettő, de fogunk még vele találkozni

Előfordulhat, hogy meg is telepednek Magyarországon a medvék, de ez még a jövő zenéje – mondta érdeklődésünkre az acsai medve újbóli felbukkanása kapcsán Székely János.

Mint azt az Infostart is hírül adta, ismét medvét észleltek Pest megyében, ezúttal Aszódnál.

Az állatot a helyi temető közelében felállított vadkamera fényképezte le csütörtök reggel.

?MEDVEVESZÉLY? Tisztelt Polgáraink! Ma hajnalban, a temető mellett – azaz ugyanazon a helyszínen, ahol előzőleg is –...

Posted by Aszód Város on Wednesday, June 1, 2022

A település polgármestere, Pénzes Tiborc Szabolcs szerint ez nem ugyanaz a medve, mint amit először múlt héten szerdán láttak Acsa és Püspökhatvan között, és amely azóta járt Galgamácsán, Aszódon, Ikladon, Erdőkertesen és Kartalon is.

Érdeklődésünkre a szakértő azt mondta, nem valószínű, hogy Pest megyében, ráadásul egy ennyire kis területen egyszerre két medve kóboroljon. Székely János, a Veresegyházi Medveotthon szakmai vezetője látta a képeket, ezek alapján lehet ugyanaz a két medve.

"Hasonló nagyságúak, ugyanolyan erős marral rendelkeznek, jó kerek hátsójuk van.

Egy jó kondiban látható medvét láthatunk"

– ecsetelte.

Testtartásából ítélve fiataltól középkorúig bármi lehet, bőven 400 kiló fölötti állatról lehet beszélni.

Még a megtett táv miatt is simán lehet ugyanaz a két észlelt medve.

"Nem jelent a medvének problémát egy ekkora táv megtétele. Sőt, még mondhatni azt is, hogy kis területen belül mozog egy medve területéhez képest. Kukorica van kint a szórókon, szereti, egyszerű táplálékszerzési lehetőség, végiglátogatja a területeket" – mutatott rá.

Hogy nappal vagy éjszaka mozog-e a medve, arról azt mondta, nem kizárt a nappali mozgás, de ha már volt emberi érintkezése, akkor inkább éjjel kel útra.

De bemegy-e lakott területre szemeteskukákat borogatni?

"Bármire van esély, de reméljük, hogy ilyenre nem kerül sor. Ez egy jó erőnlétben lévő medve, valószínűleg megtalálja a táplálékot a vadonban is, ezért lehet reménykedni abban, hogy nem megy lakott területre" – indokolt.

Elképzelhetőnek tartja, hogy ezzel a medvével fogunk még találkozni.

"Tetszett neki a térség, voltak jó búvóhelyek, volt élelmiszer, lehet, hogy a következő évben valami hasonló időpontban visszajön. Előfordulhat, hogy meg is telepednek Magyarországon, de ez még a jövő zenéje."

Megjegyezte azért, hogy a szakirodalom szaporodó populációt nem jegyzett fel, olyat igen, amely áthozta utódait Magyarországra.

Hogy mi lesz a történet vele, arról azt mondta:

"Tanuljunk meg a medvével együtt élni, nem bántja az embert, nem tápláléka, vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani, és akkor gond nélkül éldegélhetünk egymás mellett."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

A nemzetközi színtéren folytatódik a hét korábbi részében is látott pozitív momentum, emelkednek a vezető részvényindexek, a német DAX új történelmi csúcsot állított be, miközben az amerikai piacok is jól szerepelnek. A magyar piacon is jó volt a hangulat, a befektetők ma friss információkat kaptak az OTP és a Mol első negyedéves teljesítményéről, hiszen mindkét vállalat hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A vártnak megfelelő bevételt, de valamivel magasabb profitot szállított az OTP, a menedzsment nem is változtatott a márciusban kiadott előrejelzésein. A Mol számai messze elmaradtak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott az olajcég.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 10. 20:55
×
×
×
×