eur:
390.83
usd:
365.19
bux:
68272.4
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) beszédet mond a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) új, legmagasabb biztonsági szintű laboratóriuma alapkövének letétele előtt Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központban 2022. március 29-én. Az új, európai szintű laboratórium 30 milliárd forintból épül meg. Balról Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Mohai Balázs

Koronavírus: új eljárásrendet adott ki Müller Cecília

A Magyar Közlönyben jelent meg Kásler Miklós jóváhagyó aláírásával.

A fővárosi és megyei kormányhivatal, a járási (fővárosi, kerületi) hivatal népegészségügyi feladatot ellátó szervezeti egységei, valamennyi egészségügyi szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltató, bentlakásos szociális otthon vezetői és munkatársai, valamint óvodaintézmények vezetőinek adott ki a koronavírus-megbetegedéssel kapcsolatosan új eljárásrendet Müller Cecília – írja a Magyar Közlönyben megjelent rendelet (38. oldaltól) alapján az Index.

Az új eljárásrend hangsúlyozza, hogy a nyilvántartási rendszerbe a háziorvosnak vagy a fekvőbeteg-ellátó intézménynek precízen be kell jelentenie, és naponta 14 óráig aktualizálnia kell, ha

  • gyanús vagy megerősített esetet tapasztal, vagy
  • közösségi járvány alakul ki az intézményben.

Az országos tiszti főorvos a közleményben beszél a Covid-betegek elkülönítésének kritériumairól, a közösségbe való visszaengedésükről, a karantén feloldásának feltételeiről, valamint a PCR-vizsgálatot végző laboratóriumok kötelezettségéről a teszteredmények feltöltését illetően. Hangsúlyozza, hogy

  • ha óvodában történik fertőzés, akkor azt az intézménynek kell az Emminek azonnali hatállyal jelentenie az erre megadott emailcímen,
  • közösségi járvány (pl. szociális otthonban, köznevelési vagy szakképző intézményben, fekvőbeteg-ellátásnál) esetén a bejelentést a betegellátó (háziorvos vagy járó-/fekvőbeteg-ellátó) 24 órán belül teszi meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett Országos Szakmai Információs Rendszer Járványügyi Szakrendszer Fertőzőbeteg-jelentő alrendszerébe.

Óvoda esetében az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére rendkívüli szünetet indokolt esetben az Oktatási Hivatal rendelhet el, határozott időre.

A járványügyi megfigyelés időtartama az elkülönítéstől számított 7 nap, illetve a karantén 5. napján végzett antigéngyorsteszt, negatív eredménye esetén az elkülönítéstől számított 5 nap.

A Müller Cecília által aláírt eljárásrendet Kásler Miklós Emmi-miniszter jóváhagyta a Magyar Közlönyben foglaltak szerint.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×