eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay

Sok veszélyes akksitöltőt találtak

A tavalyi vizsgálati eredményt darabra megismételve ismét húszból tizenkettő akkumulátortöltőt talált veszélyesnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma .

A fogyasztóvédelmi ellenőrzésen kiszűrt termékek elégtelen szigetelésük miatt áramütést okozhatnak, azokat azonnal kivonják a forgalomból.

A tárca közleményében felhívják a figyelmet arra, hogy az akkumulátortöltők élettartama jellemzően rövidebb, mint a törpefeszültségű készülékeké, amelyek táplálására és töltésére szolgálnak. Az otthon tartott gyári mellé a munkahelyre, kollégiumba sokan vásárolnak másikat, hogy ne kelljen ide-oda hurcolászniuk a tápegységeket. Így folyamatosan nő a kereslet, új árucikkekkel bővül a kínálat a gyakran gyatra minőségű akkumulátortöltőkből.

A tápegységekkel szembeni alapvető elvárás a táphálózati és a törpefeszültségű részek megfelelő elválasztása. A szigetelés villamos szilárdsága, folytonossága mellett kiemelt figyelmet érdemel az is, hogy a vezető részek egymástól biztonságos távolságban helyezkedjenek el. A nem megfelelő szigetelés miatt a veszélyes táphálózati feszültség a törpefeszültségű részekre kerülhet, ekkor a töltővezeték végének vagy a töltött készüléknek a megérintése is áramütést okozhat.

Az idei hatósági ellenőrzés az USB csatlakozóval szerelt töltőkre irányult. A laboratóriumban vizsgált húsz termék nagyobbik fele, tizenkettő nem tett eleget a követelményeknek.

Az áramütés kockázatát minden esetben az elégtelen szigetelés okozta,

egy esetben ezt még a csatlakozódugó előírtnál kisebb mérete is tetézte. A fogyasztóvédelmi hatóság a veszélyes terméket levetette az üzletek polcairól, megtiltotta további forgalmazásukat. A részletes vizsgálati eredmények a fogyasztóvédelmi portálon böngészhetők - derül ki a közleményből.

A minisztérium szerint a töltők esetében célszerű kerülni a piacokat, alkalmi árusokat, lehetőség szerint szaküzletben vásároljunk, magyar nyelvű használati utasítással rendelkező terméket válasszunk.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint elmondta: "a magyar fogyasztóvédelem állandó jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel védi a magyar családok biztonságát. A labor tavaly összesen 665 villamossági cikket vizsgált meg, több mint felük nem felelt meg a termékbiztonsági követelményeknek. A szakhatóság az elmúlt évben 162 jelzést küldött az uniós riasztási rendszerbe, ezek nagyobbik hányadával villamossági termékek hiányosságaira hívtuk fel a társszervezetek figyelmét. 2022-ben egyebek mellett a hajszárítók, vízforralók, párologtatók, kenyérpirítók és hosszabbítók közül szűrjük ki a veszedelmeseket".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×