eur:
392.55
usd:
366.13
bux:
66821.21
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy fiatal hím törpegém (Ixobrychus minutus) vadászik a Merzse mocsárban.
Nyitókép: MTVA/Róka László

Megmentik Budapest utolsó mocsarát

A Merzse a Fővárosi Önkormányzat kezelésében van, de a helyi összefogás az egyedülálló hely sorsa után nyúl.

Rákosmente önkormányzata és a Budapest Airport összefogott, hogy megmeneküljön a főváros utolsó mocsara, a Merzse-mocsár – számolt be az InfoRádiónak a cég kommunikációs igazgatója. Valentínyi Katalin közlése szerint a víz világnapjára időzítették a bejelentést az önkormányzattal.

"A mocsár itt található a XVII. kerületben, Rákosmentén, nagyon közel a repülőtér külső kerítéséhez. Sajnos mindenfajta rehabilitációs intézkedés ellenére a mocsárt az utóbbi években a kiszáradás veszélye fenyegeti, ezért döntöttünk most úgy a kerületi önkormányzattal, hogy közösen egy mentési-rehabilitációs tervet készítünk" – mondta Valentinyi Katalin.

A mentési terv határozza majd meg, hogy milyen lépések vezetnek a mocsár megmeneküléséhez. A költségeken 50-50 százalékban osztozik az önkormányzat és a repülőtér, így

10+10 millió forint

lesz a ráfordítás.

A terület tele van növény- és állatritkaságokkal, ezért is gondoltak arra, hogy idén ezt a mentési tervet elkészítik, szakemberek bevonásával. A vízpótláson felül teljes élőhely-rekonstrukciót hajtanak végre, de az első lépés ténylegesen a vízutánpótlás megoldása lesz – ezt már a polgármester, Horváth Tamás mondta az InfoRádióban.

"Alapvető problémája a mocsárnak, hogy nagyon kevés vizet tudunk odaterelni, ez adja a terv apropóját" – tette világossá. Ehhez vízvezető árkokat kell építeni, illetve a nagyobb csapadékos időszakokban keletkező többletvíz tárolását is szeretnék megoldani. Egy vízelvezető árkot a kerület korábban már megépített, amely odavezeti a csapadékvizek egy részét.

Furcsa mód

a mocsár használatát a Covid is megváltoztatta, sokan erre kezdtek sétálni, mivel nem lehetett nagyon máshová menni

a környéken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×