eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Yellow taxi cabs waiting for a passenger in Budapest
Nyitókép: Ocskaymark/Getty Images

Taxis tarifaemelés: látszik már a drágulás mértéke

Hamarosan lezárulhatnak a tárgyalások a Fővárosi Önkormányzat és a taxis érdekképviseletek között, véli az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Nem kizárólag a tarifaemelés mértéke a meghatározó, hanem bizonyos szolgáltatási és egyéb adminisztratív „terheteknek és problémáknak” az enyhítése, amit közösen kívánnak majd kezdeményezni a kormánynál. Emellett olyan ellenőrzéseket szorgalmaznának a jövőben, amelyek ténylegesen hatósági jogkörrel zárulnak, magyarán olyan intézkedéseket, amelyek kiszűrik az illegális személyszállítókat Budapestről – magyarázta Metál Zoltán.

Az érdekképviseleti vezető arra is emlékeztetett, hogy jelenleg van egy moratórium, a kormány 10 évről 12 évre engedélyezte az autók életkorát. Az elfogadás óta azonban olyan gazdasági folyamatok indultak el, amelyek miatt 20-25 százalékkal drágábbak már a használt és új autók, ráadásul az utóbbiakat másfél-két évre ígérik az autógyárak, tehát egy olyan pillanatban kellene most autót cserélni, amikor – Metál Zoltán megfogalmazása szerint – meg van kötve mindenki keze.

A budapesti taxipark még mindig a legfiatalabb, átlagos életkora hét év, ezért az javasolták, hogy az Euro 6-os motorral szerelteket lehessen tovább használni. A Városháza az érvelést elfogadta, április elején zárulhat le az utolsó egyeztetési fázis, és kerülhet a Fővárosi Közgyűlés elé a módosítási javaslat. Bár a pontos számot is akkor tudják bejelenteni, de várhatóan 23-24 százalék körüli drágulás várható a viteldíjban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×