eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Rapid antigen testing is a screening tool to help detect COVID-19.
Nyitókép: Boy_Anupong/Getty Images

Noszek László: az sem szokatlan, hogy valakit egyszerre több vírus is megtámad

Noszek László PhD orr-fül-gégész főorvos tapasztalatai azt mutatják, gyakori jelenség, hogy valaki egyszerre több vírussal fertőződik meg, és kezdetben a Covid-teszt nem mutat pozitív eredményt.

A koronavírus omikron variánsa a beoltott betegek többségénél továbbra is megfázásos tünetekkel jelentkezik, van, akinél viszont gyomor- és bélrendszeri panasz, esetleg izomfájdalom jelzi a fertőződést – hívta fel a figyelmet Noszek László orr-fül-gégész főorvos, hozzátéve, hogy emellett persze számos más vírus is jelen van.

A téli hónapokra jellemző influenzajárvány a szokásos nagy mértékben nem jelentkezett, mint ahogyan a tavalyi évben sem, de az egyéb fertőzések, az RS-vírus, az adeno- és rinovírusok, a nátha mind képesek felső légúti tüneteket okozni, és ezek miatt még mindig nagy számban érkeznek a háziorvosi és szakorvosi rendelőkbe a panaszosok – tette hozzá.

A felső légúti megbetegedések minden korosztályt érintenek, és

az sem szokatlan, hogy valakit egyszerre vagy egymás után több vírus is megtámad

– mondta Noszek László, aki szerint emiatt egyelőre érdemes koronavírusra teszteltetni.

„Ha valaki egyszer negatív teszt birtokában megkönnyebbülve azt mondja, »nincs semmi bajom«, majd három nap múlva tünetes lesz, akkor meg kell ismételni a tesztet” – fogalmazott a főorvos ismételten hangsúlyozva:

egy teszt után nem mondható ki, hogy már biztos nem koronavírusos az ember.

Az orr-fül-gégész szerint sokat jelent, hogy maszkot hordunk, ami visszafogja a vírusok terjedését. Az immunrendszerünk azonban elszokott a „csapásoktól”, a szervezetünk pedig tél végére kimerülőben, így nem árt továbbra sem az óvatosság – tanácsolta a szakértő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×