eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk
A gyalogos forgalom elől lezárt, felújítás előtt álló Lánchíd 2021. március 17-én. Megkezdődik a Lánchíd korszerűsítése, a március 17-i részleges munkaterület-átadás és -átvétel során lezárják a hídfők környezetét és a hídjárdát is, gyalogosok a felújítás 2023-ra tervezett befejezéséig nem mehetnek át a hídon. Az autós forgalom elől várhatóan június közepén zárják le a hidat, addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai buszjáratok zavartalanul közlekedhetnek rajta.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A Lánchíd és a viták után a hídfők is teljesen átalakulnak

Kiss Ambrus főpolgármester a BFK "t.ketlenkedéséről" beszél, Karácsony Gergely már "nem húzná tovább az időt", Vitézy Dávid pedig a fővárosra mutat az eddigi késlekedés miatt, no meg arra, hogy hiányoznak a forgalmi renddel kapcsolatos budapesti elképzelések.

Újraindulhat a Széchenyi tér és a Clark Ádám tér tervezése, a József Attila utca megújulására pedig megvalósíthatósági tanulmány készülhet, miután a Fővárosi Önkormányzat biztosítja a tervezési munkákhoz szükséges forrást. A Budapesti Közlekedési Központ jelezte azt is, hogy a Széchenyi téri kivitelezés a szükséges engedélyek és pénzügyi források rendelkezésre állása esetén akár már jövőre elkezdődhet a pesti rakpartok megújításához kapcsolódóan. A Fővárosi Közgyűlés a február 23-i ülésén úgy határozott, hogy a pénzügyi nehézségek ellenére biztosítja a Széchenyi István tér és a Clark Ádám tér felújításának tervezéséhez szükséges forrásokat, ráadásul

nem kell teljesen elölről, új közbeszerzési eljárás kiírásával kezdeni a tervezést.

Februárban a közterületek felújításával kapcsolatban vita bontakozott ki a Fővárosi Önkormányzat és Budapest Fejlesztési Központ között. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a fővárosi közgyűlés ülésén kifejtette az ügyben a Városháza álláspontját.

"Azt mondták, hogy átvesznek 60 milliárd forint értékben projekteket a fővárostól. Egyet sem vettek át azóta sem.

Elég volt a BFK t.ketlenkedéséből

ebben a dologban, hívjuk le ezt a tervezési szerződést, kezdjük el csinálni ezt a munkát, tíz hónap alatt létre lehet hozni a terveket."

Eközben Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója arról írt a közösségi oldalán, hogy Kiss Ambrus minden alapot nélkülözően a BFK-t hibáztatta a késedelem miatt méltatlan stílusban. Hozzátette: a beruházást a gyorsabb munkavégzés érdekében a kormány 2021 májusában átvállalta a fővárostól, azonban

az elmúlt egy évben a tervezés a főváros hibájából nem tudott elindulni,

mert a Városháza sem a Lánchíd, sem a rakpartok forgalmi rendjét illetően nem rendelkezik kiforrott állásponttal.

Karácsony Gergely főpolgármester a közgyűlésben beszélt a beruházás körülményeiről is.

"Két másik, nagyon fontos projekttel egy időben kellene ezt megvalósítani, ha már a Lánchíd beruházásával egyébként objektív okokból nem tudtuk teljes mértékben összehangolni ezeket, ez pedig a rakpart és az Akadémia felújítása. Itt az idő, hogy elindítsuk ezeket a folyamatokat. Nem mutogatunk másra, szeretnénk nem húzni az időt tovább."

A BKK közölte azt is, hogy a Széchenyi István tér átépítésével a jelenlegi, bonyolult, körforgalom jellegű közúti kialakítás egyszerűsödhet, így értékes területek szabadulnak fel, gyalogos sétányok jöhetnek létre a Szent István Bazilika és a Lánchíd között, a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt, illetve a Kossuth Lajos tér felé, továbbá javulnak a kerékpáros közlekedés feltételei is.

A budai oldalon a Clark Ádám tér szintén megújul, ennek köszönhetően a tér gyalog és kerékpárral közlekedve is körbejárhatóvá válhat. A terveket a közbeszerzési eljárás nyertes tervezője, a Főmterv és a Korzó Stúdió konzorciuma készítheti el 300 millió forintért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×