eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola/Facebook

A "sztrájkrendelet" visszavonását követeli a PDSZ

A járványügyi korlátozások végeztével.

"Mivel a járványügyi előírások – az egészségügyi és a szociális területen kívül – mindenütt feloldásra kerülnek, ezzel a kormány elismeri, hogy a közoktatási intézményekben nem indokolt a járványhelyzetre való hivatkozás – ezért a PDSZ haladéktalanul követeli a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatást szabályozó kormányrendelet azonnali visszavonását" – ezt írta közös közleményében a Pedagógusok Szervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szervezete.

A szervezet álláspontja szerint a rendelet nem független a járványügytől, és arra hivatkoznak, hogy ez a rendelet címében is szerepel: a köznevelési intézményeket érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról 36/2022. (II. 11.) Korm. rendelet a járványügyi veszélyhelyzeten kívül nem is születhetett volna meg.

Emlékeztetnek, még elégséges szolgáltatást csak törvény szabályozhat, és a közoktatás területén ilyen törvény nincs. "Törvényi szabályozás hiányában a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről megállapodni; ebben az esetben a sztrájk akkor tartható meg, ha a felek a megállapodást megkötötték, vagy ennek meghiúsulása esetén bármelyikük kérelmére a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit" - szól a sztrájktörvény.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma a két pedagógus-szakszervezet akciói kapcsán közölte: "A kormány álláspontja szerint a koronavírus-járvány miatt sokszor szünetelt a jelenléti oktatás, az iskolai beteghiányzások miatt eddig is nagy teher hárult már a szülőkre és a diákokra. Fontos lenne, hogy a gyerekek végre zavartalanul tanulhassanak és a szülők nyugodtan dolgozhassanak. A kormány ezért döntött úgy, hogy sztrájkakciók esetén is biztosítani kell a gyermekek oktatását és felügyeletét."

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyébként még február végén az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult, a sztrájkjog korlátozása miatt.

Negyedik hete tart a tanárok polgári engedetlenségi mozgalma. Hétfőn a budapesti Farkasréti Általános Iskola pedagógusai is csatlakoztak. Az okokról Csabai Tamást, az intézmény tanárát kérdezte az InfoRádió, a beszélgetést alább meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×