eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Feldman Zsolt: elfogadhatatlan, hogy az EU megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját

A bizottsági javaslat ellen máris 19 tagállam tiltakozott.

Elfogadhatatlannak nevezte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját.

Feldman Zsolt a tagállamok mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó minisztereinek tanácskozóját követően a közmédiának kifejtette: míg Magyarország idén 4 milliárd forinttal segíti a sertéstartókat a válság közepette, addig Brüsszel nem keres megoldásokat a helyzet javítására, és korlátozná a vörös húsok promócióját. Hangsúlyozta: a vörös húsok és a borok népszerűsítésének korlátozásával nem lehet előmozdítani az egészséges életmódot és a fenntarthatóságot.

A társadalmak képesek saját táplálkozási szokásaikat maguktól kialakítani, nincs szükség a brüsszeli bürokraták által kitalált mesterséges eszközökre. Ez a kezdeményezés a magyar és európai termelőkre és fogyasztókra egyaránt káros hatást gyakorolna - közölte az államtitkár.

Feldman Zsolt azt mondta, hogy a mezőgazdaság területén egyre több az olyan "ideológiai alapú" uniós kezdeményezés, amely nincs szakmai érvekkel alátámasztva, nincs mögötte hatástanulmány, továbbá termeléscsökkenést eredményez.

Arról is beszámolt, hogy

a bizottsági javaslat ellen 19 tagállam, a "normalitás talaján állva" tiltakozott, míg Hollandia támogatta a kezdeményezést.

"Az európai agrárium erős politikai üzenetet küldött a bizottság felé arról, hogy ez az irány rossz. Nem segíti a fenntarthatóságot, hanem az unión kívüli országokba telepíti az élelmiszertermelést, veszélyeztetve ezzel az ellátásbiztonságot" - jelentette ki.

Az európai mezőgazdasági termelők szigorú előírások között dolgoznak, amit kompenzációs rendszer ellensúlyoz, ez finanszírozza a többletköltségeket - tette hozzá.

Brüsszel azonban csökkentené, vagy zöld célokhoz kötné a támogatásokat, és tovább szigorítaná a feltételeket. Az EU-n kívülről érkező élelmiszerekkel kapcsolatban viszont nem érvényesek ezek az előírások - mondta Felfman Zsolt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×