eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Gondok a gyógyászatisegédeszköz-piacon - közbelép a kormány

Azt viszont nem tudni, mi lesz a sorsuk azoknak az eszközöknek, amelyeknek az árrése bármelyik pillanatban nullába vagy negatívba fordulhat.

A kormány 3 milliárd forintot csoportosít át a gyógyászati segédeszközök piacának támogatására. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára az Indexnek elmondta: ezzel nemcsak a gyógyászati segédeszközökkel élő betegeket, hanem a termékeket előállítókat, valamint a kereskedőket is megmentik.

„A mostani átcsoportosítással a kormány határozott célja, hogy semmiképp ne nőjenek a betegek anyagi terhei. Ennek azért is örülünk, mert a döntéshozók felé általunk megfogalmazott javaslatok és elkészített munkaanyagok is végig erről szóltak, hogy a betegek változatlan összegeket fizessenek az államilag támogatott gyógyászati segédeszközökért” – tette ki.

A gondot az jelentette az ágazatban, hogy a kereskedők egyre kevesebb gyógyászati segédeszközt tudnak beszerezni a közfinanszírozott, hatósági ár alatt, az ellátási kötelezettséggel pedig egyre inkább a saját túlélésüket veszélyeztetik. A portál szerint a 3400 tb-finanszírozott termék közel húsz százalékát lehetetlen gazdaságosan forgalmazni, előállítani. Hetente tízes nagyságrendben bővül az a kör, ahol negatív árrést tapasztalnak.

A szervezet tavaly októberben fordult a Pénzügyminisztériumhoz, az Emmihez és a NEAK-hoz, majd a megbeszélteknek megfelelően javaslatot tett az áremelésre, de ezt követően elakadtak a folyamatok. A napokban aztán kiderült, úgy csoportosítják át a költségvetési forrásokat, hogy megemelik az eddig is államilag támogatott, vényre kapható gyógyászati segédeszközök finanszírozását.

Rásky László szerint ez csak vészmegoldásnak tekinthető. „A jelenleg veszteségesen adható gyógyászati segédeszközök ügye valóban megoldódott. Ugyanakkor felmerül a kérdés, mi lesz a sorsa azoknak az eszközöknek, amelyeken most még van valamennyi árrése a gyártónak, az importőrnek és a forgalmazónak, viszont az eladásuk bármelyik pillanatban nullába vagy negatívba fordulhat. Erre az esetre nem született kézzelfogható, érdemi megoldási javaslat a döntéshozók részéről.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×