eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sok fennakadást, nagy károkat okozott a ciklon – a nap hírei

Hétfőn kezdi kézbesíteni az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt a posta. Több száz tűzoltói beavatkozásra volt szükség a viharos szél miatt. A párbeszédet nevezte a megoldásnak az orosz-ukrán feszültség enyhítésére a honvédelmi miniszter.

Hétfőn kezdi kézbesíteni a 7 millió 800 ezer választópolgárnak az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt a posta. A küldeménynek legkésőbb február 11-ig meg kell érkeznie. Ha valaki nem kapja meg, akkor jegyzőjénél jelezheti ezt. A küldemény arról értesíti a választópolgárokat, hogy a január 26-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően szerepelnek a névjegyzékben.

A február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstoppal különösen a gyerekes családoknak és az idős embereknek akar segíteni a kormány – mondta a közösségi oldalára feltett videóüzenetében az agrárminiszter. Nagy István kiemelte: keddtől 7 alapvető élelmiszer ára csökken a tavaly október közepén tapasztalt szintre. Úgy vélte: ezzel a lakosság havonta több ezer forintot takaríthat meg.

A viharos szél miatt délutánig 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta. Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.

Lengyelországban egy ember meghalt, 680 ezer háztartás áram nélkül maradt a viharos szél miatt. Több mint 4 ezer esethez riasztották a tűzoltókat. Csehországban több mint 50 ezer háztartás maradt áram nélkül, a rendkívüli erősségű szélvihar miatt. A kidőlt fák, villanyoszlopok és a havazás következtében síkos utak számos helyen akadályozzák a közúti forgalmat és a helyi vasúti közlekedést. Németországban is közlekedési fennakadásokat, károkat és baleseteket okozott a vihar. Skandináviában is emberéletet követelt és fennakadásokat okozott a vihar.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság indoklása szerint a kormány azért nem kért uniós támogatást a koronavírus-tesztelésekhez, mert a projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül rövid határidővel. A Népszavának küldött válasz azt írja: magyar részről megtörtént a projekt megvalósításához szükséges tervezés, de közben véget ért az utazási időszak és a harmadik oltások beadása is megkezdődött, ami biztosította az utazás lehetőségét is az unió tagállamaiba. A támogatás ügyében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője kért választ a kormánytól.

Hétfőtől ismét jár hétköznapokon a 3-as metró a Határ út és Kőbánya-Kispest között. A szakaszon a január 21-én, péntek éjszaka történt baleset miatt nem közlekedhettek a szerelvények. A helyreállítási munkák befejezése után hétfőn üzemkezdettől áll helyre a korábbi rend.

A párbeszédet nevezte a megoldásnak az orosz-ukrán feszültség enyhítésére a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor a honvedelem.hu portálnak cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint ezer NATO-katona érkezne és állomásozna majd tartósan Magyarországon. A tárcavezető szerint Magyarországot jelenleg nem fenyegeti közvetlen háborús veszély, és az országnak olyan nemzeti védelmi képességei vannak, amelyek jelen helyzetben nem igénylik kiegészítő NATO-erők itteni állomásoztatását.

Nagy-Britannia fontolóra vette katonai jelenlétének komoly mértékű növelését az európai kontinensen, mindenekelőtt Kelet-Európában – közölte a Downing Street. A londoni miniszterelnöki hivatal szerint ennek célja az európai határok megerősítése lenne a fokozódó orosz agresszióval szemben. A tájékoztatás nem pontosítja, hogy a brit kormány összesen hány katona európai telepítésének felajánlását tervezi. Nagy-Britannia jelenleg több mint 900 katonát állomásoztat Észtországban. A brit miniszterelnök már elrendelte újabb alakulatok kivezénylését.

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea. Ez volt a phenjani rezsim 7. erődemonstrációja az idén. A dél-koreai hadsereg jelentése szerint a közép hatótávolságú ballisztikus rakéta fél óra alatt 800 kilométert repült a nyílt tenger felé és 2 ezer kilométeres magasságot ért el.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×