INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

orbán viktor

kossuth rádió

koronavírus

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.

Orbán Viktor: aki azt mondja, hogy az árak befagyasztása rossz dolog, az nem érti az életet

Infostart

Hosszabb interjút adott a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

A TELJES INTERJÚT A HIRADO.HU-RÓL HALLGATJATJA MEG, IDE KATTINTVA.

Elsőként a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről esett szó.

"Nehéz szakma a miénk, mégiscsak közfigyelem irányul ránk. Elfogadom, hogy mindig mindent lehet jobban csinálni, még nem láttam olyat, amit ne lehetne,

ez adja a létjogosultságát a mindenkori ellenzéknek. De ha túl messzire megy a durvaságban, a támadásban, akkor félreérti a helyzetét"

- fogalmazott az ellenzéki kritikákról általánosságban.

Amikor szerinte úgy támadják a védekezést, hogy azzal lebeszélik az embereket az oltásról, akkor úgy akar hatalomra kerülni a baloldal, hogy rosszat akar az embernek.

Megemlékezett arról, hogy a napokban lesz két éve, hogy munkába állt az operatív törzs, "Müller Cecília heroikus, személyes odaadását mindenki ismeri" - mondta.

Reagált arra a hírre is, amely szerint Magyarország 200 ezer AstraZeneca-oltást küld Szudánba.

"A kiindulópont a magyar emberek biztonsága. Mindig kell lennie annyi oltásnak a raktáron, amennyire a magyar embereknek szükségük van. Közben viszont az omikron változat következményei lényegesebben kisebbnek látszanak, egyes készletek pedig elveszítik a szavatosságukat" - magyarázta Orbán Viktor.

"Ne legyünk gyerekek, voltunk már, viselkedjünk komolyan: a vakcinákat pénzért adják, azért, hogy profitra tegyenek szert, de nem szolgáltathatjuk magunkat egy-egy gyógyszergyárnak" - indokolta, hogy miért szerzett be mindenfelől vakcinát a magyar kormány, miközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Pfizer vezetésével SMS-ezett.

Árstop

Ismert, alapvető élelmiszerek árát fagyasztja be október 15-ei szinten a kormány intézkedése. Ezt magyarázva azt mondta, két szinten lehet beszélni a kérdésről, az egyik az inflációs vetület, a másik a mindennapi élet.

"Ha nincs semmi rendkívüli, a kereskedők, az eladók, a gyártók és a fogyasztók közötti viszonyok határozzák meg, hogy miért mennyit kell fizetni. De most rendkívüli helyzet van.

Amikor az infláció elszalad, Amerikától Oroszországig el a helyzet - a balti államokban két számjegyű infláció van -, akkor a kormány nem ülhet ölbe tett kézzel!

Szép dolog a közgazdasági élet, de közben élni is kell. A nyugdíjasnak és a gyermekes családnak be kell menni a boltba, és ki kell fizetni az árat. Aki azt mondja, hogy az árak befagyasztása rossz dolog, az nem érti az életet" - fejtegette.

Aki szerint tehát az infláció a kormány hibája, az - Orbán Viktor megítélése alapján - azt gondolja, hogy az amerikai inflációért is ő felel.

Orbán Viktor az infláció elszállása mögött az energiaárak elszabadulását látja, ez pedig emberek rossz döntéseinek következményei.

Van viszont szerinte a klímavédelmi szempontok mellett életvédelmi szempontok.

"Ez egy olyan pont, ahol lehetne egyetértés, hisz a kormány döntései következtében alacsonyabb energiaárat kell fizetni Magyarországon, mint külföldön. Kiemelhetnénk ezt a politikai vitatkozások köréből. A rezsicsökkentés politikája mellett tehát ki kell állni" - mondta.

Családtámogatások

Orbán Viktor beszélt a családtámogatások ez évben kifutó elemeiről is.

Néhány elemet szerinte még be kell illeszteni a rendszerbe, amely már így is példátlan - utalt a 25 éven aluliak adómentességére, a csokra, a babaváróra -, viszont

"levágná a kezét", ha olyat kéne írnia a kormányprogramba, hogy Magyarország bevándorlóország.

"Minden eleme a családtámogatásnak fenn fog maradni, és újabbakkal fog kiegészülni. Az én személyes célkitűzésem, hogy ha valaki gyermeket vállal, annak a terhei csökkenjenek, ne növekedjenek. Ma még nem így áll a helyzet. Azt szeretném, ha

kézzel fogható előny származna abból, ha valaki gyermeket vállal.

Ha nincs gyerek, nincs jövő."

Orbán Viktor szerint "furcsa helyzetben vagyunk", mert a gazdaság 2021-ben példátlanul jól teljesített, miközben "a járvány meggyötört minket".

"Mit csinál ilyenkor az ember, hogy gondolkodik egy magamfajta? Mikor teljesítsük a célokat, ha nem akkor, amikor a legjobb gazdasági év van mögöttünk? A baloldal idején elvettek egy havi nyugdíjat, én korábban azt gondoltam, egy hetit lehet visszaadni, de a gazdasági növekedés miatt lehetőség nyílt arra, hogy egy egész havit visszaadjunk. Mikor adnánk vissza, ha nem most?" - mondta.

Spanyolország, Moszkva

A napokban Orbán Viktor Spanyolországba (ott európai konzervatív pártvezetőkkel tárgyal), aztán Moszkvába is elutazik, ezzel kapcsolatban leszögezte, Magyarországot nem lehet sehová sem "odarendelni", a kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolat legfontosabb moszkvai vonalon, a kialkudott gázmennyiséget kell majd megnövelni, illetve az élelmiszer-ipari és turisztikai együttműködést erősíteni kell, egyéb ügyekben

Magyarország pedig "a békében érdekelt".

Nyitókép: MTI/Balazs Mohai
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018