eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Indulhat a külföldi nyelvtanulás diákoknak, ezen kívül nem sokat tudni

Már a nyártól működnie kellene a programnak a korábbi tervek szerint.

Nyártól már indulna a diákok külföldi nyelvtanulási programja, 140 ezer, 9. és 11. osztályos diákot és 10-15 ezer tanárt érintően, ám kevés az érdemi információ erről, mivel a Tempus Közalapítvány - amely a programot bonyolítaná le - nem nyilatkozhat, az Emmi nem teszi, az iskolákat meg még nem értesítették a részletekről - olvasható a hvg.hu-n.

A programot Orbán Viktor miniszterelnök a 2019-es februári évértékelőn jelentette be, de a koronavírus-járvány értelemszerűen átmenetileg elsöpörte.

A lapnak nyilatkozó intézményvezetők nem tudják elképzelni, hogy nyáron elindul a program ilyen kevés információ mellett. Egyesek azért belekezdtek a szülői igényfelmérésbe.

A Tempus azzal hárította el az érdeklődést, hogy a program miniszteri biztosa, Bartos Mónika az Emmi kötelékeiben végzi a munkáját.

A programban részt vevő nyelviskolákat már kijelölték.

Fordulatot az jelenthet az ügyben, hogy a Tempus honlapján szerepel, az érintett tanulók nyáron "egyéni vagy csoportos nyelvoktatásban vehetnek részt a tantervi keretek között tanult, választható idegen nyelvek (angol, francia, német, kínai) célországaiban".

A programra a 2022-es költségvetésben 70 milliárd forint szerepel is (korábban 90 milliárd forintot szántak rá).

Ha elindul a program, az mindenestere ingyenes lesz a diákoknak: az állam állja az utazás, a nyelvi kurzus, az ellátás, a szállás és a transzfer költségeit, és még zsebpénzt is biztosít a fiataloknak. A program ráadásul előfinanszírozott, tehát a szülőknek nem kell előteremtenie az összeget. Ha megvan a fogadónyilatkozat a kinti nyelviskolától, akkor a TKA azonnal utalja az összeget.

A programban a diákok egyéni vagy csoportos kiutazási formában vehetnek részt. Előbbiben a diák maga pályázik, maga szervezi a kiutazását, és vesz részt vesz a célországi nyelviskola nyelvtanfolyamán. A legtöbben azonban a korábbi években a csoportos kiutazást választották volna.

Egy 2019-es felmérés szerint, ha akkor indult volna a program, az érintett mintegy 140 ezer diák közül közel 90 ezren éltek volna a lehetőséggel, ezek 90 százaléka csoportos úton vett volna részt. A döntő többség (80 százalék) angol nyelvet tanult volna.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×